Logo rij-instructie.nl
Foto:

'Grootschalige fraude bij WRM-opleiding'

  actueel

Er is sprake van grootschalige stagefraude bij de opleiding tot rijinstructeur. "Uit verschillende onderzoeken (waaronder ook door een recherchebureau) blijkt dat er in bijna driekwart van de stages op enigerlei fraude wordt gepleegd. Soms zelfs dusdanig dat de kandidaat niet 1 van de verplichte stage-uren actief les heeft gegeven. De fraude is ook bekend bij het IBKI."

Dit schrijft Gijs Kantelberg, directeur van De VerkeersAcademie, in zijn reactie op de zogenoemde internetconsultatie voor de wijzigingen in de WRM. Kantelberg kent de reden en schenkt klare wijn: "Studenten zien zich genoodzaakt mee te werken aan de stagefraude, omdat er te weinig stageplaatsen zijn voor studenten die voor zichzelf willen beginnen. Dit ondanks de toezegging bij monde van BOVAG tijdens de mondelinge behandeling van de wet in 2009 dat er voldoende gratis stageplaatsen zouden zijn." 

Financiële drempel
Er zit nog een probleem aan de stage en dat is dat deze volgens Kantelberg een extra financiële drempel opwerpt. "Ook studenten die het slachtoffer zijn van de stagefraude moeten 400 tot wel 1500 euro aan stagevergoeding betalen aan de betreffende stagerijschool. Op deze manier wordt fraude met stage wel een heel groot verdienmodel over de ruggen van aankomende rijinstructeurs."

Oplossing
Kantelberg draagt  een oplossing aan. "Een oplossing kan zijn dat het onderscheid tussen actieve en passieve uren wordt losgelaten. Omdat het IBKI dan minder hoeft te controleren, zal deze maatregel een positief effect hebben op de examenkosten voor de studenten. Daarnaast zal het bedrag voor stages betaald wordt sterk dalen. Een andere mogelijkheid is om de praktische vorming van rijinstructeurs terug te brengen onder de verantwoordelijkheid van opleidingsinstituten. Of men kiest voor een combinatie van beide opties."

In de reguliere editie van Rij-instructie die zaterdag 14 september verschijnt, staat een uitgebreid artikel over de internetconsultatie.  

Hans Peijs
Hoofdredacteur Rij-Instructie
Meer berichten