Logo rij-instructie.nl
Foto:

CBR kan op tijd op orde zijn, maar het wordt 'a hell of a job'

  actueel

Het adviesbureau Galan dat door minister Van Nieuwenhuizen is ingezet om de ontwikkelingen bij het CBR te monitoren heeft er vertrouwen in dat de organisatie aan het einde van dit jaar op orde is, maar het is een fragiel proces en de organisatie moet 'alles op alles' zetten om dit op tijd voor elkaar te krijgen. Van Nieuwenhuizen heeft er vertrouwen in dat het goed komt, maar noemt de situatie nog steeds zorgelijk.

Dit valt te lezen in een brief van de minister van Infrastructuur en Waterstaat aan de Tweede Kamer waarin zij uiteen zet hoe de vlag bij het CBR er momenteel bij hangt. Bij de behandeling van de perikelen rond het CBR eerder dit jaar in de Tweede Kamer had de minister een periodieke update beloofd en dit is de eerste.
Dat het CBR aan het einde van dit jaar de zaken op orde kan hebben, is het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat het aantal klanten dat door de problemen bij de afdeling Rijgeschiktheid veel te lang lang moet wachten is toegenomen. Het ging eind vorig jaar om 5 procent van de klanten en dat is opgelopen naar 7 procent. De oorzaak is volgens de minister de media-aandacht rond het falende CBR en de voorlichting die de examenorganisatie zelf sinds kort geeft. Dit heeft veel mensen wakker geschud, want er zijn liefst 60.000 gezondheidsverklaringen meer binnengekomen dan in dezelfde periode vorig jaar.

Prioriteiten
Er zijn momenteel prioriteiten gesteld bij de afhandeling van de aanvragen. Personen van wie het rijbewijs binnen zeven dagen dreigt te verlopen en van wie de Gezondheidsverklaring 90 dagen voor het verlopen van het rijbewijs krijgen voorrang en personen die van het rijbewijs afhankelijk zijn voor hun beroep hebben een streepje voor. Ook schrijnende gevallen krijgen een voorkeursbehandeling. Het CBR adviseert klanten om hun Gezondheidsverklaring direct nadat ze de brief van de RDW, per post of via Mijn Overheid, hebben ontvangen digitaal in te sturen. Ook is het belangrijk om, als dit nodig is, de afspraak bij de keurend arts of medisch specialist snel te regelen.

Voor wat betreft het aantal personen dat een tegemoetkoming heeft gekregen in kosten die zijn gemaakt door het slecht functioneren van het CBR: dat zijn er tot nu toe 508 die tezamen 25.000 euro schade kregen uitgekeerd.

 

Hans Peijs
Hoofdredacteur Rij-Instructie
Meer berichten