Logo rij-instructie.nl

CBR sluit zich aan bij breed ADAS-pact

  actueel

Het CBR heeft even gehinkt op twee gedachten, maar is tot inkeer gekomen dat aansluiting bij het brede ADAS-convenant (Advanced Drivers Assistance Systems) toch de beste weg is. Namens het CBR heeft Petra Delsing het convenant ondertekend. De ondertekenaars van de samenwerking zetten zich gezamenlijk in om het veilig gebruik van ADAS de komende drie jaar met minimaal 20 procent te verhogen.

Begin februari berichtte Rij-instructie dat er een superbreed convenant in de maak is met als doel licht te scheppen in de duisternis rond ADAS-systemen. Naast het CBR zijn RAI Vereniging, BOVAG, RDW, ANWB, de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen, het Verbond van Verzekeraars, FOCWA (de branchevereniging voor schadeherstelbedrijven), EuroNCAP, TNO, TU Delft en TU Eindhoven gevraagd het convenant te ondersteunen. De meeste hebben het convenant inmiddels ondertekend of zijn van plan dit te doen.

Grote pact
Ook het CBR is meteen gevraagd om de overeenkomst te ondertekenen, maar was er in februari nog niet uit. Er lag namelijk nog een optie op tafel die bestaat uit het platform The Future Mobility Network van ondernemer Joop Veenis. Het was een zware bevalling, maar blijkbaar heeft het CBR eieren voor zijn geld gekozen en aansluiting gevonden bij het grote pact.

Veilig en verantwoord
Het CBR vindt het belangrijk dat ADAS veilig en verantwoord gebruikt worden. "En dat start bij de beginnende bestuurder. Onze examenkandidaat. Daarom sluiten wij ons van harte aan bij de ADAS-alliantie. Om het gebruik van ADAS tijdens het rijexamen een grotere rol te kunnen geven - nu staan we alleen het gebruik van rijtaak-ondersteunende systemen toe- doen we samen met TU Delft en andere partijen onderzoek naar veilig en verantwoord gebruik van ADAS", laat het CBR weten.

Petra Delsing
Dat Petra Delsing het contract namens het CBR heeft ondertekend, is pikant. Zij heeft namelijk de afgelopen maanden zwaar onder vuur gelegen omdat alle problemen bij het CBR aan haar werden toegeschreven en hield zich in de luwte. Dar is nu een einde aan gekomen. Delsing richt zich de komende maanden -de laatste maanden van haar dienstverband met het CBR- onder andere op het uitwerken van een omgevingsanalyse voor het landelijk actieplan voor het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030 en de CBR-onderzoeksagenda. 

Hans Peijs
Hoofdredacteur Rij-Instructie
Meer berichten