Logo rij-instructie.nl

'Bochtje achteruit' en 'in rechte lijn achteruit' vanaf zaterdag aparte onderdelen

  actueel

Vanaf 1 juni wordt worden het bochtje achteruit en het in rechte lijn achteruit rijden als zelfstandige onderwerpen getoetst tijdens het B-examen. De rijprocedure B wordt hiervoor aangepast. Ook IBKI heeft besloten deze wijziging met ingang van zaterdag door te voeren in het WRM-examen.

Dit is onderdeel van een pakketje met nieuwe regels. Het 'in rechte lijn achteruit rijden'(over een lengte van 20 meter)  komt in de plaats van de stopopdracht. De kandidaat hoeft tijdens de praktijkexamen dus niet meer opeens op zoek naar de dichtstbijzijnde stopplek achter een ander voertuig.
Ook de zogeheten situatiebevraging komt te vervallen, omdat examenkandidaten hierdoor uit hun ritme kunnen worden gehaald. De situatiebevraging blijft wél een onderdeel van de tussentijdse toets. Daarmee kan het bijdragen aan gevaarherkenning, vooral als hieraan extra aandacht wordt besteed in de rijopleiding. De situatiebevraging blijft ook gehandhaafd bij T-praktijkexamens.
Het 'achteruit rijden van een aangegeven bocht' maakt al deel uit het huidige examen fase 1b. Ten aanzien van deze bijzondere verrichting wijzigt het examen fase 1b dus niet. Nu het recht achteruit rijden wordt opgenomen in de rijprocedure B, mag dit lesonderwerp als instructieonderdeel gegeven worden tijdens het examen fase 3a of de praktische begeleiding voor de categorie B.

Hans Peijs
Hoofdredacteur Rij-Instructie
Meer berichten