Logo rij-instructie.nl

EFA: meer aandacht voor ADAS en aanpassing automaatcode is wenselijk

  actueel

Er moet meer aandacht komen voor rijden en examineren met Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) én de automaatcode 78 moet worden aangepast als gevolg van de opmars van de auto met automaat en de elektrische auto.

Dit vindt de Europese koepel van brancheorganisaties EFA, waarvan BOVAG rijscholen deel uitmaakt. Voorzitter Frank Hoornenborg en branchemanager Jos van den Broek discussieerden vorige maand in Manchester met hun Europese collega's over de gezamenlijke speerpunten voor de toekomst in de lobby richting 'Brussel' voor onder andere de nieuwe rijbewijsrichtlijn en daar kwamen deze twee aanbevelingen uit.
Er zijn actuele aanleidingen. Een groot aantal rijhulpsystemen wordt namelijk vanaf 2022 verplicht in nieuwe auto's en het aantal elektrische auto's (per definitie met automaat) zal explosief gaan toenemen, waardoor actie op deze vlakken in heel Europa vereist is.

Oostenrijks model

Daarnaast vraagt EFA aandacht voor verbetering van zowel theorie- als praktijkexaminering, een hogere kwaliteit van instructeurstrainingen en voor levenslang leren. Het leertraject stopt immers niet na het behalen van het rijbewijs.
Een ander speerpunt van EFA is het zogenaamde Oostenrijkse model, waarbij beginnende bestuurders in hun eerste jaar een aantal terugkomdagen moet volgen. Dit leidt naar naar verluidt tot 14 procent minder verkeersdoden. Tijdens de bijeenkomst werd de Spanjaard Enrique Lorca Sánchez unaniem gekozen tot nieuwe voorzitter.

Hans Peijs
Hoofdredacteur Rij-Instructie
Meer berichten