Logo rij-instructie.nl
Foto:

Ruud Rutten: 'Rijopleiding moet op de schop en permanente verkeerseducatie moet worden ingevoerd'

  actueel

Ruud Rutten, voorzitter van brancheorganisatie FAM, vindt het onbestaanbaar dat in Nederland steeds meer verkeersdoden en –gewonden vallen en vraagt de politiek om haar verantwoordelijkheid te nemen. Allereerst door de rijopleiding drastisch te verbeteren en ten tweede door het fenomeen 'permanente verkeerseducatie' in te voeren, en wel zo snel mogelijk, schrijft hij in een open brief. Hij heeft de zaak ook aangezwengeld bij een aantal politici, van wie een aantal hem heeft laten weten er vragen over te stellen aan de minister van I&W.

"Het past totaal niet bij een land als Nederland om zo dramatisch te zakken op de lijst van verkeersveilige landen in Europa. Wederom valt de categorie jongeren tot 24 jaar en ouderen op in deze lijst en leeftijdscategorie", schrijft Rutten.

Rijopleiding
Hij weet dat er meerdere oorzaken zijn (onder andere afleiding in het verkeer wordt genoemd), maar er zijn ook oorzaken die bij de branche liggen en die de politiek snel moet faciliteren.
De rijopleiding noemt hij als eerste. "Een opleider moet nog steeds een beginnend automobilist opleiden met zo min mogelijk lessen en zo goedkoop mogelijk. Ga maar zo vaak mogelijk bij het CBR op examen en eens lukt het je dan met een minimale bagage en ben je klaar voor het verplichte rondje om de kerk. De opleiding en het examen moeten anders.

Permanente verkeerseducatie
En er moet gewerkt worden aan permanente verkeerseducatie. "Er is toch helemaal niks mis mee als iedereen één keer in de zoveel tijd zijn theorie moet bijschaven? Wat is er mis mee als iedere automobilist af en toe op herhaling moet en nog een keer met de neus op de feiten wordt geduwd door een professional. Iedere dag krijgen gezinnen in Nederland het trieste bericht dat een van hun naasten niet meer thuis komt vanwege een verkeersdrama. Dit moet in ons Nederland toch anders kunnen."

Hans Peijs
Hoofdredacteur Rij-Instructie
Meer berichten