Logo rij-instructie.nl

VVN vraagt aandacht voor motorrijder in de file

  actueel

Veilig Verkeer Nederland (VVN) vraagt aandacht voor de positie van de motorrijder in het verkeer en meer specifiek voor de positie in de file. "Jij staat met je auto vast in een enorme rij, terwijl de motorrijders er zo tussendoor rijden. Mag dat wel? Het korte antwoord: ja. En door samen te werken gaat het sneller en veiliger!", aldus VVN.

VVN snijdt hiermee een belangrijk onderwerp aan, want veel automobilisten menen dat motorrijders in de file net als zij achteraan moeten aansluiten. Dat is niet zo en dat is al heel lang niet zo. Sinds 1991 mag je op de motor langzaam tussen de file door rijden. Om dit veilig te laten verlopen is er een filegedragscode opgesteld door het Motorplatform. "Het snelheidsverschil mag bijvoorbeeld niet meer dan 10 km/uur zijn en als de file weer op gang komt, moet de motorrijder weer invoegen tussen de auto's.

Alarmlichten
Ook over het gebruik van alarmlichten is onbegrip. "De motorrijder kan alarmlichten gebruiken om het achterliggende verkeer te waarschuwen bij het naderen van een file. Deze kunnen weer uit wanneer er tussen de file door gereden wordt. Motorrijders moeten bij het passeren van de file kiezen voor de plek tussen de twee meest linkse rijstroken: het gebruik van andere wegstroken of -delen is niet toegestaan. Als er meerdere motorrijders zijn wordt een onderlinge afstand van twee auto's en het gebruiken van dezelfde baan aangeraden", legt VVN de regels uit. 

Goed samenspel
Door goed samenspel kunnen motorrijders en automobilisten irritatie en ongevallen voorkomen. "De gouden tips voor automobilisten? Bied voldoende ruimte, check regelmatig je buitenspiegels en wees alert op motoren bij het wisselen van rijstrook. Minder bekend, maar heel belangrijk: open het portier niet wanneer je in de file staat bij mooi weer. Open deuren kunnen voor motorrijders ernstige gevolgen hebben."

Hans Peijs
Hoofdredacteur Rij-Instructie
Meer berichten