Logo rij-instructie.nl
Foto:

Strafeis van 13 maanden tegen frauderen examinator

  actueel

In eerste instantie had de rechter negen maanden celstraf opgelegd aan drie voormalige rijschoolhouders en een examinator van het CBR die in een groot fraudecomplot zat. In hoger beroep ligt er nu een eis van 13 maanden.

De fraude vond plaats tussen 2011 en 2014. De drie rijschoolhouders uit Amsterdam, Diemen en den  helder hadden een deal gesloten met de CBR-examinator om iedereen die drie mille op tafel legde te laten slagen voor het B-examen. Uiteindelijk liep de examinator tegen de lamp waarna uit onderzoek bleek dat het om groot geld ging: onderzoek van de politie leerde dat rond tweehonderd kandidaten een rijexamen hadden gekocht bij de mannen. Toen de praktijken aan het licht kwamen, moesten de semi-geslaagden hun rijbewijs inleveren. Een aantal van ging daartegen in beroep en won die zaak, waardoor ze hun rijbewijs mochten houden.
In 2016 veroordeelde de rechter de examinator tot negen maanden en de rijschoolhouders tot een taakstraf en ook mogen zij vijf jaar niet meer in de branche werken. Drie van de vier gingen hier tegen in beroep en hoorden deze week een zwaardere strafeis.

Hans Peijs
Hoofdredacteur Rij-Instructie
Meer berichten