Afbeelding

ADAS worden steeds belangrijker in theorie- en praktijkexamen

actueel

Bij de verdere doorontwikkeling van het theorie- en praktijkexamen B wordt nadrukkelijk gekeken in hoeverre rijtaakondersteunende systemen een belangrijke rol kunnen spelen.  Hoe groot deze rol wordt, is mede afhankelijk van onder andere de penetratiegraad van dergelijke systemen.

Dit antwoordt  minister Van Nieuwenhuizen van I&M op vragen vanuit de Tweede Kamer over het gebruik van zogeheten Advanced Driver Assistance Systems (ADAS). VanNieuwenhuizen is een groot voorstander van het gebruik van meer ADAS. In oktober liet zij de Kamer bijvoorbeeldcweten dat "Het veilig gebruik van deze producten en diensten biedt op korte termijn kansen voor verkeersveiligheid, bereikbaarheid en duurzaamheid. Dit vraagt om verantwoord gebruik door het individu, alsook om diensten en toepassingen die deze wijze van gebruik ondersteunen en grootschalig worden toegepast."

Examen
Niet alleen bij het praktijkexamen, maar ook bij het theorie-examen wordt kennis over ADAS steeds belangrijker. Deze week antwoordde van Nieuwenhuizen onder andere dat nieuwe en intelligente systemen van voertuigen reeds in het bestaande opleidingsprogramma worden opgenomen. "Hierop aansluitend zijn in zowel het theorie- als praktijkexamen vragen en onderdelen opgenomen die aandacht besteden aan ADAS", aldus Van Nieuwenhuizen.

Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 46 minuten geleden
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1
Afbeelding
Nieuwe testvragen in theorie B met kort filmpje 11 apr, 16:56 1
Afbeelding
Aandeel elektrisch in totale wagenpark 14 procent 11 apr, 16:03 2