Afbeelding

Minister roept CBR op matje over procedure gezondheidsverklaring

actueel

Minister Van Nieuwenhuizen van I&W roept het CBR op het matje over de procedure rond de gezondheidsverklaring voor beroepschauffeurs en particulieren die van de auto afhankelijk zijn. Volgende week heeft zij een gesprek met het CBR en dat heeft heel wat uit te leggen. "Ook mijn mailbox loopt over van verontruste personen die zijn aangewezen op de auto en die hierdoor in de problemen komen. Dat is kwalijk", maakt ze helder dat het CBR de problemen snel moet hebben opgelost.

Dit bleek vandaag tijdens het debat over verkeersveiligheid in de Tweede Kamer. Het CBR kampt momenteel met grote problemen op de afdeling die moet beoordelen of beroepschauffeurs, alsook ouderen en mensen met een ziekte hun rijbewijs kunnen verlengen. Volgens het CBR wordt in 99 procent van de gevallen de procedure afgehandeld binnen vier maanden (98 procent binnen vier maanden), maar de pijn zit bij de personen die niet op tijd worden geholpen. Zij kunnen daardoor niet werken (chauffeurs) of kunnen geen gebruik maken van hun voertuig terwijl velen van hen daarvan afhankelijk zijn.

Maatregelen
Vandaag riep SP-Kamerlid Cem Lacin in een motie de minister op om maatregelen bij het CBR af te dwingen, maar daar voelt Van Nieuwenhuizen weinig voor. Ze is blij met de spoedprocedure die Transport en Logistiek Nederland (TLN) en het CBR hebben afgesproken voor de crepeergevallen en ze zich maakt zich eveneens grote zorgen, maar een motie vindt ze te ver gaan. Temeer daar ze volgende week met het CBR rond de tafel gaat om de problemen op te lossen. Bovendien, zegt ze, zijn er voor mensen die gedupeerd zijn, klachtenprocedures en daar kunnen zij terecht. De suggestie van Lacin dat er, gezien de ernst van de zaak, juist moet worden afgeweken van standaard procedures slaat zij in de wind. Dinsdag wordt er gestemd over de motie.

Afbeelding
Minister Harbers wil gedoogconstructie zwaardere elektrische bestelwagens toch op 1 juli beëindigen 27 mrt, 04:23 1
Afbeelding
Bijna 60 procent automobilisten gebruikt mobiel apparaat achter het stuur 26 mrt, 14:46 2
Afbeelding
Nieuw tv-programma De Rijles volgt instructeurs en hun leerlingen 22 mrt, 14:33 8
Afbeelding
Belasting zware motorrijtuigen geldt vanaf april ook voor lesvrachtwagen 21 mrt, 15:16 1
Afbeelding
TLN: 'Gedoogregeling besturen zware elektrische bestelwagens met B-rijbewijs moet wetgeving worden' 20 mrt, 19:13 2
Afbeelding
Aandeel elektrisch in autoleasepark gegroeid naar kwart, maar vraag is 'Blijft dit zo doorgaan?' 19 mrt, 13:47 1