Logo rij-instructie.nl

Plannen voertuigrijbewijs van CBR en RDW goed voor finaleplaats Automotive Innovation Award

  actueel

Het CBR en de RDW hebben de finale gehaald van de Automotive Innovation Award met het experiment 'het voertuigrijbewijs' in de categorie 'Challenging Concepts'. De verkiezing is op 11 februari 2019.

Samen met RDW, Rijkswaterstaat en het bedrijf RobotTUNER werkt het CBR aan het voertuigrijbewijs: het rijexamen voor de zelfrijdende auto. Hier legt dus niet de bestuurder, maar de software examen af. We starten daarbij met een heel simpel voertuig, dat een paar kilometer zelfstandig rijdt op een vaste route op de openbare weg. Het gaat in eerste instantie om de ontwikkeling van een methodiek voor het examineren van een zelfrijdend voertuig. Zodoende krijgt het voertuig alleen voor de gedefinieerde, af te leggen route het rijbewijs.

Diverse doelen
De innovatie dient diverse doelen, zoals platooning (vrachtvervoer), valet parking en efficiency in het openbaar vervoer. Het voertuigrijbewijs is interessant voor alle partijen in de 'triple helix': marktpartijen zoals fabrikanten en toeleveranciers, overheden zoals toelatingsautoriteiten, en kennisinstituten zoals technische universiteiten. Naast het veiligheidsvoordeel, houdt de innovatie rekening met nationale verschillen in rijgedrag (landseigen verkeersregels). Bovendien houdt de innovatie de huidige infrastructuur in stand en hoeft het persoonsgebonden rijbewijs niet op de schop.

Via Stichting Automotive Innovation Award willen ANWB, AutomotiveNL, BOVAG, LeasePlan, RAI Vereniging en Roland Berger meer bekendheid geven aan de innovatiekracht van de sector. Daarom reikt de stichting prestigieuze awards uit aan veelbelovende innovaties die mobiliteit slimmer, schoner en/of efficiënter maken.

Hans Peijs
Hoofdredacteur Rij-Instructie
Meer berichten