Logo rij-instructie.nl

Koeriers maken woonwijken onveilig

  actueel

Koeriers maken woonwijken er gevaarlijker op en dit moet een halt worden toegeroepen. Dit stelt Veilig Verkeer Nederland (VVN).

"In drukke straten komen dagelijks wel 40 tot 50 bestelbusjes per dag. Als de trend zich doorzet, zijn dat er over een jaar misschien wel 70 tot 80. Zeker als meer winkels en supermarkten thuis gaan bezorgen, zal het aantal verkeersbewegingen drastisch toenemen. Als we hier met z'n allen niets aan doen, zal het aantal snelheidsovertredingen, foutparkeren en andere misstanden alleen maar stijgen", vreest VVN directeur Alphons Knuppel. Hij roept burgers op om misstanden bij de gemeente te melden.

In 2013 ging er in Nederland ruim 10 miljard euro om in de online business, dit is de laatste jaren sterk toegenomen. Het gaat om ruim 400 miljoen pakketjes per jaar die moeten worden afgeleverd, opgehaald of opnieuw worden bezorgd.

"Het gaat hier dus om ruim 90 miljoen pakketjes per jaar die allemaal op tijd moeten worden afgeleverd dan wel op tijd moeten worden opgehaald of opnieuw worden bezorgd wanneer de klant niet thuis is. Dit genereert meer verkeer. Omdat het afleveren met bestelauto's of kleine vrachtauto's plaatsvindt met uiteen liggende afleveradressen is dit niet optimaal. Alles bij elkaar gaat het om vele miljoenen verkeersbewegingen van koeriersvoertuigen in onder andere, woonwijken. In 2015 is daar ook de levering op zondag bijgekomen:, aldus VVN.

Hans Peijs
Hoofdredacteur Rij-Instructie
Meer berichten