Logo rij-instructie.nl
.

De sanctie gaat verdwijnen, maar is de branche nu wat opgeschoten?

  actueel

Hier en daar worden (even gechargeerd) wonden gelikt en links en rechts gaat de vlag uit. Maar het belangrijkste beeld dat beklijft een dag na de behandeling van de stemming over de WRM is dat niemand goed weet wat dit nu uiteindelijk heeft opgeleverd. Niet voor niets laat Herme Bruin, contactpersoon namens IBKI,  weten: "We vragen ons wel af of de Tweede Kamer zich heeft gerealiseerd wat de impact van dit amendement – wat meer inhoudt dan alleen maar het afschaffen van de sanctie – is op de uitvoeringspraktijk van IBKI. Wij hebben in elk geval nog veel vragen waarop we graag antwoord krijgen van het ministerie."

E zo zitten er meer met vragen. De VRB wil -of kan- inhoudelijk niet reageren omdat het de gevolgen nog niet goed kan overzien en in die modus zit ook Ruud Rutten van de FAM. Hij laat weten: "Het is moeilijk om nu al alle gevolgen te kunnen overzien. Dit zal nog wel even duren voordat iedereen dit op zijn netvlies heeft."Maar ook zegt hij: "Dit gaat onnodig veel tijdverlies opleveren en de branche (lees: de verkeersveiligheid ) is hier in mijn ogen niet bij gebaat."
BOVAG-woordvoerder Tom Huyskens is meer uitgesproken: hij is ronduit teleurgesteld. "We strijden immers voor meer kwaliteit in onze branche en zijn zelfs actief door de politiek gevraagd om met plannen daarvoor op de proppen te komen. Dan is het natuurlijk zeer teleurstellend dat een maatregel die ervoor kan zorgen dat rotte appels definitief buiten de deur kunnen worden gehouden, door een meerderheid van de Tweede Kamer opzij wordt geschoven. Daarmee kunnen figuren die aantoonbaar het vak niet verstaan, toch les blijven geven en dat lijkt ons een slechte zaak." Op sociale media krijgt de LBKR veel felicitaties over de afschaffing van de sanctie op de praktijkbegeleiding.
Het enige dat zeker is is dat de komende periode achter de schermen druk zal worden overlegd om duidelijkheid te krijgen. Want daar is de branche bij gebaat.

Hans Peijs
Hoofdredacteur Rij-Instructie
Meer berichten