Logo rij-instructie.nl
Foto:

FAM-voorzitter Ruud Rutten is na heftige reacties op Facebook klaar met LBKR

  actueel

Tussen Ruud Rutten, voorzitter van de FAM, en de LBKR komt het mogelijk nooit meer goed. Rutten vindt dat hem een kunstje is geflikt door op Facebook een poll uit te schrijven met de vraag of Ruud Rutten deel mag uitmaken van de community van de LBKR op Facebook, terwijl Rutten daar niets van wist. Daarna ging het helemaal los. de poll is inmiddels verwijderd.

Ruud had deze week contact met twee bestuursleden van de LBKR. Daarin vroeg Ruud onder andere of hij zich kon aansluiten bij de Facebook-groep van de LBKR om zodoende te kunnen volgen wat er leeft onder de instructeurs die de LBKR een warm hart toedragen. Rutten staat als warm voorstander van het behoud van de sanctie er bij deze instructeurs niet bepaald gekleurd op, waarna hem werd ontraden zijn gezicht te laten zien. Dat respecteerde Rutten. Om opgenomen te worden in de community, moeten gegevens worden achtergelaten en dat heeft hij dan ook niet gedaan.

Poll
Gisterochtend werd hij tot zijn verbazing echter geconfronteerd met een poll waarin werd gevraagd of de LBKR-gemeenschap er voor of tegen zouden zijn als de FAM-voorzitter er ook bij komt. Dat leidde tot een storm aan onderbuik-reacties, de meesten zijn tegen, met in een aantal gevallen zelfs regelrechte scheldkanonnades.Rutten is hier totaal verbijsterd over. "Ik wist hier niets vanaf en om dan zoveel shit over me heen te krijgen, dat is niet normaal. Er zijn zelfs mensen die vergelijkingen maken met de nazitijd. Zo ga je niet met elkaar om."

Gepasseerd station
Voor Rutten is de LBKR dan ook een gepasseerd station. "Ik heb een paar keer een lans gebroken voor de LBKR, onder andere tijdens het Nationale Rijscholencongres. Ik vond dat de LBKR mocht meedoen aan een paneldiscussie en om die reden haakte de BOVAG af. Waarmee ik alleen maar wil zeggen dat ik open sta voor andere geluiden dan die van mij. En ik ben er ook van overtuigd, dat is mij ook tijdens gesprekken met bestuursleden van de LBKR gebleken, dat we allemaal hetzelfde nastreven: een gezonde branche. Maar als er op deze manier achter je rug met je wordt omgegaan, dan ben ik daar klaar mee. Ik sta nu op het standpunt dat ik nooit meer met de LBKR aan enig overleg zal deelnemen."

Respect
Overigens wil hij nog kwijt dat hij niets heeft tegen bijvoorbeeld voorzitter Jos Post. "Dat is een prima kerel en goede rijschoolondernemer. Maar hij zou hier wel iets tegen kunnen doen en dat dit tot en met n elk geval de avond niet is gebeurd, valt me tegen. Nogmaals, het gaat mij niet om de vaak onbeschofte reacties van volgers, want daar sta ik boven. Maar als je met elkaar aan tafel wilt, moet je respect hebben voor elkaar en deze personen geen podium bieden. Ik begin toch ook niet zomaar een poll over iemand persoonlijk. Maar ik laat me hier niet door uit het veld slaan en blijf me samen met de andere organisaties en het ministerie inzetten voor een gezonde branche."

Verwijderd
De LBKR heeft, zo laat het weten, de poll gisteravond verwijderd, excuses aangeboden aan Rutten en degene die vergelijkingen maakt met nazi's is daarop aangesproken, laat voorzitter Jos Post namens de LBKR weten. Er is ook een reactie namens het bestuur geplaatst met de volgende strekking: "Wij begrijpen dat de emoties soms hoog kunnen oplopen, maar we willen een ieder de gelegenheid geven zijn of haar mening te geven. Daarbij moeten we af en toe redactie voeren, modereren dus. De laatste paar dagen wordt er echter steeds vaker heftig gereageerd. En juist nu, in een periode dat wij het als bestuur superdruk hebben vanwege de WRM, is het even moeilijk om scherp te blijven modereren. Wij balen daar oprecht van. Voor veel leden van de groep is het een overbodige boodschap, maar wij willen iedereen vragen het netjes te houden. Vloeken, schelden, ziektes erbij halen, mensen en organisaties vergelijken met de nazi's, discrimineren, beledigen vinden wij niet kunnen."

Hans Peijs
Hoofdredacteur Rij-Instructie
Meer berichten