Logo rij-instructie.nl

Twee bronnen bevestigen: meer files

  actueel

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) waarschuwt vandaag n De Telegraaf voor de schaduwzijde van elektrisch rijden: dit levert meer files op. En uit een andere koker, die van het Kennisinstituut voor Mobiliteit (KiM), komt vrijwel gelijktijdig hetzelfde nieuws: de komende jaren zal het aantal files drastisch toenemen.  

Allereerst de invloed van de elektrische auto. "De aanschafprijs van elektrische auto's is hoog, maar het gebruik is juist goedkoper. Mensen hoeven bijvoorbeeld geen accijns te betalen. En als automobilisten minder kosten hebben, gaan ze vaker rijden", zegt PBL-programmaleider verkeer en vervoer Hans Hilbers tegen De Telegraaf. Zeker als de aanschaf van de stekkerauto voor meer mensen binnen bereik komt, gaat dit sneller leiden tot meer files, waarschuwt Hilbers.

KiM
Daar komen de verwachtingen van het KiM bovenop. Het instituut verwacht dat de reistijd van automobilisten tussen 2018 en 2023  jaar ongeveer een derde zal toenemen. De belangrijkste reden is de economische groei, die volgens deskundigen zeker nog tot en met volgend jaar zal aanhouden. In 2023 zullen ten opzichte van vorig jaar op het zogenoemde hoofdwegennet rond 10 procent meer voertuigkilometers worden afgelegd. 

Meer berichten