Logo rij-instructie.nl
Foto:

Ruim helft bedrijven maakt afspraken met werknemer over gebruik smartphone in de auto

  actueel

Ruim de helft van de werknemers heeft instructies van hun werkgever voor het gebruik van de smartphone tijdens het rijden van zakelijke kilometers en 28 procent van de bedrijven biedt daarbij hulp aan.

Dit blijkt uit onderzoek van Veilig Verkeer Nederland (VVN) en de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) naar het gebruik van smartphones tijdens het rijden. VVN en VNA slaan de handen in een om afleiding door smartphone gebruik in de auto te bestrijden. VNA is samen met haar leden heel bewust van de rol die de autoleasemaatschappijen kunnen spelen op het gebied van verkeersveiligheid. Leaserijders rijden namelijk gemiddeld drie keer zoveel kilometers dan andere weggebruikers. Renate Hemerik, directeur VNA: "Wat mij betreft moeten we heel snel naar een nieuwe sociale norm ten aanzien van afleiding in het verkeer en specifiek het gebruik van de smartphone. Ik wil werkgevers en leaserijders dan ook oproepen om smartphone gebruik een onderwerp van gesprek te maken binnen de organisatie en met elkaar stevige en werkbare afspraken te maken."  

Stap verder
VVN wil graag nog een stap verder gaan en is groot voorstander om ook zo min mogelijk of helemaal geen handsfree telefoongesprekken te voeren tijdens de autorit. Hoewel dit bij wet is toegestaan, is bewezen dat niet alleen social mediagebruik tijdens verkeersdeelname, maar zeker ook een telefoongesprek zorgt voor afleiding van de rijtaak. Als rechtstreeks gevolg van smartphonegebruik tijdens verkeersdeelname zijn er jaarlijks tientallen doden en enkele honderden gewonden te betreuren, zo blijkt uit onderzoek van de SWOV.

Verontrustend
"Het is verontrustend te zien dat uit het onderzoek onder de leaserijders blijkt dat het bij 81 procent van de bedrijven is toegestaan om handsfree te bellen. Bij 10 procent van de bedrijven staat de werkgever zelfs, het bij wet verboden handheld bellen toe. Ook vinden werkgevers het in ruim 10 procent van de gevallen een normale zaak dat werknemers berichten lezen en terugschrijven tijdens het rijden. Daar is nog een wereld te winnen en daarom roepen wij alle verkeersdeelnemers op om over te gaan op MONO"; aldus VVN-directeur Alphons Knuppel.

Meer berichten