Afbeelding

Overleg branche met Kamerleden zorgt voor uitstel besluit wijziging WRM

actueel

Achter de schermen is tijdens de pauze in het WRM-debat druk overlegd tussen de brancheorganisaties en Kamerleden en dat heeft ertoe geleid dat een besluit over de nieuwe wetgeving WRM en vooral over de sanctie op de praktijkbegeleiding vooruit is geschoven. Na de herfstvakantie komt de kamer weer bijeen en tot die tijd hebben Kamerleden en brancheorganisaties huiswerk te doen voor een goed alternatief voor de sanctie én impliciet voor het complete bijscholingstraject. Want de status is zo dat er zich een meerderheid aftekent voor de sanctie eraf, maar verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen wil daar alleen aan als er een alternatief komt waarbij slecht presterende rijinstructeurs, al dan niet tijdelijk, uit de branche kunnen worden geweerd. "Slecht presteren moet consequenties hebben", zei ze onder andere.  

In het wetsvoorstel stond een aantal zaken waar geen enkele discussie over was. het terugbrengen van de praktijkbegeleiding van twee naar één keer, een periode van acht weken waarbinnen iemand die niet geslaagd is voor de praktijkbegeleiding 'herexamen' kan doen en de invoering van een verplichte Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voor elke rijinstructeur; het kon allemaal de goedkeuring vinden van de Kamerleden. Iedereen zag en ziet namelijk dat de branche toe is aan een professionaliseringsslag. Maar er was één kokendhete aardappel: de sanctie op de praktijkbegeleiding. Direct in de eerste termijn tekende zich een meerderheid voor afschaffing van de sanctie af, want PVV (20 zetels), CDA (19), D66 (19) en SP (14) wilden er vanaf, terwijl alleen de VVD (33) nog voor handhaving was. 

Trucjesshow en pervers systeem 
De kritiek op de sanctie was dan ook niet mals. Cem Lacin (SP) gooide de knuppel in het hoenderhok en noemde de praktijkbegeleiding een trucjesshow en hij vindt dat de bijscholing veel te ver afstaat van de praktijk van de rijinstructeur. Hij vond al snel Maurits von Martels aan zijn zijde (die wil wel de vijfjaarlijkse bijscholing houden, maar dan zonder sanctie) en ook Roy van Aalst (PVV) en Matthijs Sienot (D66) zaten op die toer. Van Aalst was van hen het meest uitgesproken ("Dit is een pervers systeem") en hij daagde de andere Kamerleden klare wijn te schenken. En dat gebeurde terstond: behalve de VVD was iedereen voor schrappen van de sanctie. 

Van Nieuwenhuizen moet het met een bezwaard tegemoet hebben aangehoord, want zij is voorstander van de sanctie. Of anders gezegd: zij vindt een ander systeem ook prima, maar dat mag niet vrijblijvend worden. Ze daagde de Kamer daarom uit met een alternatief te komen, maar zover kwam het nu niet. Na overleg in de wandelgangen met onder andere de brancheorganisaties VRB, FAM en BOVAG werd op initiatief van Lecin besloten de zaak 'on hold' te houden.
Na de herfstvakantie komt de Kamer weer bijeen om knopen door te hakken. Ligt er dan geen goed alternatief, dan is er een grote kans dat de sanctie alsnog sneuvelt.
 

     

Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto gisteren
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1
Afbeelding
Nieuwe testvragen in theorie B met kort filmpje 11 apr, 16:56 1