Logo rij-instructie.nl
Foto:

Drugsgebruik onder jongeren neemt toe

  actueel

Als u een leerling in de lesauto krijgt van wie u vermoedt  dat die drugs heeft gebruikt: schrik daar niet van. Rijden onder invloed van drugs is natuurlijk uit den boze (dus geen lesgeven), maar wees niet verbaasd want drugsgebruik onder jongeren hebben steeds vaker te maken met drugsgebruik. Maar liefst 68 procent van de ondervraagde jongeren geeft aan het idee te hebben dat drugsgebruik in zijn of haar omgeving de afgelopen vijf jaar is toegenomen. Dat 'niet lesgeven' is trouwens nog wel een ding, want meer dan een kwart van de jongeren die onder invloed van drugs verkeren, vindt dat ze gewoon kunnen autorijden.

Deze conclusie van TeamAlert, gebaseerd op eigen onderzoek, bevestigt wat al langer gedacht werd door TeamAlert, namelijk dat het steeds gebruikelijker wordt voor jongeren (tussen de 18 en 24 jaar) om een blowtje, lijntje of pilletje te doen. Cannabis staat nog steeds met stip op één bij de drugs gebruikende ondervraagden, in meer dan drie kwart van de gevallen gaat het om deze softdrug. Opvallend is dat lachgas op de tweede plek staat met ruim 30 procent. Deze drug was in de jaren 90 erg populair en is nu weer terug van weggeweest. Op drie en vier staan respectievelijk XTC met 25 procent en speed met 12 procent.

Sociale wenselijkheid
Opvallend is het flinke verschil in uitkomst tussen jongeren die naar hun eigen drugsgebruik gevraagd worden en jongeren die antwoord moeten geven op de vraag of er in hun omgeving drugs gebruikt wordt. "Dit doet vermoeden dat er sprake is van een zekere sociale wenselijkheid in hun antwoorden; liefst 71,6 procent antwoordt drugsgebruik in haar omgeving te herkennen, terwijl de hoeveelheid jongeren dat eigen drugsgebruik toegeeft, beduidend lager is. Dat drugsgebruik in het algemeen wel degelijk toeneemt, blijkt wel uit gegevens uit het recente onderzoek van Metro en de behoorlijke stijging van het aantal drugsveroordelingen op Lowlands Festival, waar voor bijna 30.000 euro aan drugsboetes werd uitgeschreven." 

Zorgwekkende ontwikkeling
Henk Schravemade, directeur-bestuurder van TeamAlert, noemt het een zorgwekkende ontwikkeling: "De cijfers zijn heftig en bevestigen wat we al langer dachten: drugsgebruik onder jongeren normaliseert. We maken ons daar zorgen om, niet in de laatste plaats omdat dit ook effect heeft op verschillende maatschappelijke vraagstukken, zoals de gezondheid van jongeren en de verkeersveiligheid."
De jongerenorganisatie wil met haar projecten dan ook inzetten op een sterkere sociale norm op het gebied van drugsgebruik, goede voorlichting en damage control op de daarvoor geschikte plekken.

Meer berichten