Logo rij-instructie.nl

'Handheld bellen vaak net zo gevaarlijk als handsfree bellen'

  actueel

"Het is een hardnekkig misverstand dat handsfree bellen altijd minder zou afleiden dan handheld bellen. Dat lijkt begrijpelijk omdat handsfree vorm wettelijk is toegestaan tijdens het rijden en bellen met de telefoon in de hand niet. Toch is handsfree bellen vaak bijna net zo afleidend als handheld bellen."

Dit zegt Marjan Hagenzieker, wetenschappelijk adviseur bij SWOV, hoogleraar Verkeersveiligheid aan de TU Delft en sinds kort lid van de Adviesraad van het CBR, op de website van de SWOV. Hagenzieker lucht het antwoord aldus toe: "Dit komt doordat veel van de afleiding tijdens het bellen niet zozeer wordt veroorzaakt door het vasthouden van de mobiele telefoon, maar doordat de aandacht niet naar het verkeer maar naar het gesprek gaat. Dit speelt bijvoorbeeld bij meer beladen gesprekken een grote rol. "

Zelfrijdend
Ook beantwoordt ze de vraag of het waar is dat veel mensen helemaal niet in een zelfrijdende auto willen rijden. Daarover zegt ze: "Het is inderdaad nog maar de vraag of iedereen wel een zelfrijdende auto zou willen. Onderzoek laat zien dat er duidelijk verschillende groepen mensen zijn die in meer of juist mindere mate geïnteresseerd zijn in zulke auto's. Het is ook belangrijk dat zulke auto's betaalbaar en geschikt zijn een grote variëteit aan mensen. Als er onvoldoende draagvlak voor is, kan dat de ontwikkeling remmen. Op dit moment worden veel systemen bedacht vanuit technologische mogelijkheden en vaak nog niet vanuit de gedachte of mensen ze kunnen en willen gebruiken."  

Meer berichten