Afbeelding

Spoorbomen moeten weg helemaal afsluiten

actueel

In Nederland mogen geen onbeveiligde spoorwegovergangen meer zijn en op beveiligde spoorwegovergangen moeten spoorbomen komen die de hele weg afsluiten. 

Dit advies komt van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Het advies komt voort uit het rapport 'Overwegveiligheid, een risicovolle kruising van belangen'. Uit onderzoek blijkt onder andere dat ongevallen op dit soort overgangen veel te makkelijk worden toegeschreven aan roekeloos rijgedrag van de weggebruikers.

Nul
Jaarlijks komen gemiddeld personen om bij ongevallen op een kruising van het wijdvertakte spoornet en andere wegen, waarbij de meeste ongelukken op beveiligde overwegen. Het aantal slachtoffers kan worden teruggedrongen, zo schrijft de Onderzoeksraad, door bij beveiligde overgangen spoorbomen te plaatsen die de hele weg afsluiten. Een daling van het aantal verkeersslachtoffers is volgens de Onderzoeksraad haalbaar en met de juiste maatregelen is een aantal van nul zelfs mogelijk.

Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 9 uur geleden
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1
Afbeelding
Nieuwe testvragen in theorie B met kort filmpje 11 apr, 16:56 1