Logo rij-instructie.nl
Foto: KNMV

Waarom wordt de motor als oplossing voor het mobiliteitsvraagstuk vergeten?

  actueel

Het is verbazingwekkend dat bij plannen tot verbetering van de bereikbaarheid van steden en gebieden nooit wordt gedacht aan de motor. Zeker nu het ook begint te wringen op steeds meer fietspaden is dit een optie die moet worden meegewogen.

Dit is de strekking van een column van Vera de Bruijn van de Motorrijders Actie Groep in een column op Stadszaken.nl. "Met het verbeteren van onze economische situatie neemt ook het fileleed en de belasting van het milieu weer toe. Onze staatssecretaris wil daarom de mensen uit de auto en op de fiets of in de trein hebben. Die fiets is echter geen optie als de afstand te groot is, en het openbaar vervoer is in veel situaties gewoonweg te tijdrovend of simpelweg niet aanwezig. Heb je dan geen zin om in de file te gaan staan, blijft er maar een optie over: de motor of de motorscooter", schrijft ze.

Zuiniger
"De meeste motoren rijden zuiniger dan de meeste auto's, en het scheelt natuurlijk aanzienlijk als je niet eindeloos in de file staat en steeds weer moet remmen en optrekken. En dan heb ik het nog niets eens over de elektrische motor, die ook steeds meer motorrijders aanspreekt. Toch zijn er heel wat automobilisten, ook met een motorrijbewijs, die die stap niet maken. Hoe komt dat?"

Te weinig faciliteiten
Ze geeft zelf het antwoord: er zijn veel te weinig faciliteiten. "Op een autoparkeerplaats ga je liever niet staan. Dan neem je veel meer ruimte in dan je nodig hebt. Bovendien loop je het risico dat een inparkerende automobilist een leeg plekje denkt te zien en je kostbare bezit omver rijdt."
"De parkeergarage dan? Helaas: die voorzieningen zijn vaak uitdrukkelijk niet toegankelijk voor motorrijders. Blijft dus maar één mogelijkheid over: een plek op de stoep zoeken, en dan liefst eentje waar je je motor aan een reling of ander straatmeubilair kunt vastzetten. Natuurlijk moet die plek ook zo ruim zijn dat je voetgangers, rolstoelers en andere stoepgebruikers niet in de weg zit."

Geef ze de ruimte
"Dat motorrijders kunnen bijdragen aan het oplossen van de mobiliteitsproblematiek is wel duidelijk. Geef ze dan ook de ruimte om hun vervoer te parkeren. Het kan makkelijk. Het zou al fijn zijn als er palen komen met een beugel waar je je slot aan vast kunt maken.Nog mooier is het als daar dan ook laadpalen bij geplaatst worden, zodat het gebruik van de elektrische motor gestimuleerd wordt. Met snoer, natuurlijk, want dat kun je op de motor niet zelf meenemen."

Meer berichten