Logo rij-instructie.nl

'Auto kan in 2022 rijbewijs halen'

  actueel

"In volledig autonome voertuigen is er geen menselijke bestuurder meer. Dan hoeven mensen dus geen rijbewijs meer te halen, maar krijgt het voertuig een soort rijbewijs. In de toekomst gaan we over van een lerende bestuurder naar een lerend voertuig."

Dit zegt Gerard Doll, divisiemanager Voertuig Regelgeving & Toelating (VRT) bij de RDW, in een artikel in de eerstkomende editie van Rij-instructie die zaterdag bij de abonnees op de mat ligt. Voor Doll staat vast dat de ontwikkelingen van de zelfrijdende auto uiteindelijk gaan richting een rijbewijs voor de auto en niet voor de bestuurder. Dit gebeurt volgens een vierstappenplan waarbij de auto eerst moet worden gedefinieerd en uitgerust, daarna moet een schaalmodel worden getest, daarna wordt als alles goed is de auto ontwikkeld en als laatste komt er een typegoedkeuring, en die regelt de RDW.

ISO-goedgekeurd
Voor het nieuwe type rijbewijs is de ISO-standaard inmiddels ingediend en goedgekeurd. "Naar ons idee zou in 2022 de echte standaard klaar kunnen zijn. Dan kan de software dus een rijexamen doen en een rijbewijs halen. Dat is behoorlijk ambitieus, maar het moet mogelijk zijn."

Meer berichten