Afbeelding

VRB groeit snel door AVG

actueel

De VRB ziet een enorme groei in het aantal leden als gevolg van het feit dat de organisatie samen met de FAM een AVG-stappenplan inclusief voorbeeld documenten  heeft opgesteld. Onderdeel van dit hele pakket zijn lesovereenkomsten en algemene voorwaarden die 'AVG-proof' zijn. Inmiddels is duidelijk dat rijscholen die hun zaken nog niet op orde hebben in elk geval op korte termijn geen boetes hoeven te verwachten, mits in voorkomende gevallen kan worden aangetoond dat men bezig is te voldoen aan de eisen die de AVG stelt.

Dit is één van de gevolgen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) die vandaag officieel van kracht is geworden.
Heel wat rijscholen worstelen met de eisen die de AVG stelt en zijn hartstikke blij met de inspanningen die de brancheorganisaties op dit gebied hebben gedaan. Voor de VRB is eens te meer zonneklaar dat ook hiermee de meerwaarde van het lidmaatschap van een brancheorganisatie is aangetoond. VRB en FAM hebben, soms tot vervelends toe, aan de bel getrokken bij CBR, IBKI en andere ketenpartners om duidelijk te krijgen wie welke rol speelt in dit dossier. "Want als je een echte leerling mee moet nemen in je PB traject, wat gebeurt er dan met de persoonlijke gegevens van die leerling? Dat kun je in je lesovereenkomst met die kandidaat niet direct ondervangen. En hetzelfde geldt natuurlijk ook bij de stage. Je verleent als rijschool stagefaciliteiten aan "een derde" partij, de instructeur in opleiding en de gegevens van jou leerling worden genoteerd", laat de VRB weten.

Niet op orde
Helder is op dit moment dat lang niet alle rijscholen de boel op orde hebben, maar het zal met boetes niet zo'n vaart lopen. Verantwoordelijk minister Dekker liet onlangs weten dat de overheid eerst zelf zijn zaken 100 procent op orde moet hebben en dat pas daarna wordt gekeken wat de staat is in het bedrijfsleven. En de leegloop bij de organisatie die alles moet controleren werkt ook niet in het voordeel om deze wetgeving serieus te nemen.

Strenge regels
De AVG voorziet in strenge regels ten aanzien van de verwerking van privacygevoelige gegevens. Vanaf vandaag kunnen consumenten klachten indienen over bedrijven waarvan ze menen dat hun gegevens niet volgens de wet worden beheerd. Goed te weten: alleen het bewaren van gegevens valt ook onder beheer.

Hyundai werkt ook aan de ontwikkeling van auto's op waterstof.
Overheid werkt samen met Kia en Hyundai om auto's veiliger en duurzamer te maken 15 uur geleden
Afbeelding
Minister van der Wal: 'Nederland kan zich 130 km/uur niet veroorloven' 22 apr, 15:57
Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 19 apr, 14:08
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2