Logo rij-instructie.nl

Vermeende ouderendiscriminatie bij controle door agenten

  actueel

"Verkeersovertredingen van mensen van een meer gevorderde leeftijd worden kennelijk al snel gezien als aanwijzingen dat iemand niet meer goed functioneert. Terwijl agenten absoluut niet zijn opgeleid om dat te beoordelen."

Met deze tekst fileert Cees Smit Sibinga op de website van de NOS de wijze waarop agenten hebben gemeend het rijbewijs van oudere automobilisten te kunnen innemen tot op het bot. Smit Sibinga is niet de eerste de beste – hij is emeritus hoogleraar – en ervaringsdeskundige, want ook hij, 78 jaar oud, moest zijn rijbewijs inleveren maar heeft dat na medisch onderzoek weer teruggekregen. Het resultaat van de medische test: hij is gezien zijn leeftijd in topconditie. De periode tussen de test en de uitslag bedroeg overigens zeven maanden. "Al die tijd zat ik flink in de problemen, want ik reis nog de hele wereld over om voor de VN-gezondheidsorganisatie WHO bloedbanken op te zetten. Zonder rijbewijs ben ik behoorlijk gehandicapt."

Niet alleen
De Groninger staat niet alleen in zijn kritiek, bepaald niet zelfs. Politie en marechaussee hebben de afgelopen drie jaar ten onrechte het rijbewijs ingenomen van 229 automobilisten van 70 jaar en ouder nadat volgens hen uit controle op straat bleek dat de ouderen lichamelijk of psychisch niet meer in staat waren om een auto te besturen. Er volgden een medisch onderzoek en in veel gevallen een rijtest, waarbij dus in 229 gevallen bleek dat de agenten er hopeloos naast zaten.
Het CBR reageert bij de NOS nogal luchtigjes: in 88 procent van de gevallen was de beoordeling door de agent wél juist.

Meer berichten