Logo rij-instructie.nl

'Appen en autorijden gaan niet samen, dat kunnen je hersenen niet aan'

  actueel

Appen en autorijden gaan niet samen. Onderzoeker Jelmer Borst van de Universiteit van Groningen heeft ontdekt dat ons werkgeheugen slechts één ding tegelijk kan. "Al het andere wat u op datzelfde moment doet, wordt verplaatst naar het langetermijngeheugen. U bent dus niet aan het multitasken, maar aan het switchtasken. En voor elke switch van de telefoon naar het verkeer heeft het brein een zeventiende van een seconde nodig. In die tijd kunnen hersenen geen informatie verwerken. En het filmpje toont aan dat die fractie van nog geen kwartseconde er wel degelijk toe doet!"

Dit schrijft Nathalie van Dijk, verkeerspsycholoog in dienst van ingenieursadviesbureau Sweco, in een betoog op verkeerskunde.nl waarin ze op een rij zet waarom het zo gevaarlijk is dat veel mensen denken dat ze tijdens het autorijden ook wel even een appje kunnen sturen. "U hebt misschien het gevoel dat u met gemak twee dingen tegelijk kunt, maar het brein fopt u. Psychologisch onderzoek heeft aangetoond dat onze handen, ogen en hersenen maar één taak tegelijk kunnen uitvoeren. Appen en autorijden gaan dus niet samen", laat ze weten.

Ook schrijft ze: "Wist u dat u productiever wordt door af en toe offline te zijn? Als u overspoeld wordt met informatie, hebt u volgens onderzoeker Evgeny Morozov geen ruimte om nieuwe inzichten te krijgen. Dan ontstaat er informatiemoeheid in het hoofd. De verveling die mogelijk toeslaat op een lange snelweg, heeft juist een functie!"

Meer berichten