Logo rij-instructie.nl

'Rijinstructeur moet leerling leren omgaan met ADAS-systemen'

  actueel

De veranderingen aan de auto – met name de toename van het aantal zogeheten ADAS-systemen leidt ertoe dat de rijinstructeur de leerling hiermee moet leren omgaan.

Dit zegt verkeerspsycholoog Prof. dr. K.A. (Karel) Brookhuis,s hoogleraar aan de Faculteit Gedrags- & Maatschappijwetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen, zaterdag in de nieuwe editie van Rij-instructie. "Als, ik noem een voorbeeld, een auto is uitgerust met een systeem dat ervoor zorgt dat de auto tussen de lijnen blijft rijden, dan lijkt dat een kleine verandering. Maar voor de bestuurder is dat een ingrijpende verandering in de rijtaak. Het probleem is namelijk dat een mens geneigd is om een taak die wordt overgenomen niet meer uit te voeren en er ook niet meer aan te denken. De rijtaak wordt dus in principe makkelijker, maar zo werkt het niet."

Het complete interview met prof. dr. Brookhuis (met onder andere ook afsprakien over de verwachting ten aanzien van meerdere soorten rijbewijzen) staat in nieuwste Rij-instructie die bij de abonnees op de mat ligt.

Meer berichten