Logo rij-instructie.nl

WRM-opleiders mogen BSN niet opslaan in eigen administratie

  actueel

WRM-opleiders voeren, anders dan IBKI en het CBR, geen wettelijke taak uit en om die reden mogen opleiders cursisten niet vragen naar hun burgerservicenummer (BSN) en dit mag ook niet worden opgeslagen in de administratie. Wel mag de cursist de opleider toestemming geven om het BSN te gebruiken voor zijn registratie bij IBKI om examens te kunnen doen. Opleiders doen er verstandig aan om de cursist expliciet om deze toestemming te vragen. Hierbij kunnen ze ook duidelijk aangeven dat het BSN uitsluitend voor de registratie bij IBKI wordt gebruikt.

Dit blijkt uit informatie die IBKI op de eigen website geeft. De aanleiding om dit te verduidelijken is het toenemend aantal vragen dat WRM-opleiders de laatste tijd krijgen over het verstrekken van het BSN. Cursisten stellen, zo blijkt volgens IBKI, dat dat vanaf 2018 niet meer mag worden gevraagd om privacy-redenen en dit is dus half waar.

Verplicht
De WRM-examens die IBKI uitvoert, zijn een wettelijke taak voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en in dit kader is IBKI verplicht om het BSN te gebruiken. Bij ieder besluit dat IBKI neemt, zoals het vaststellen van een examenresultaat of het afgeven van een WRM-bevoegdheidspas, controleert IBKI op basis van het BSN de gegevens in de Basisregistratie Personen (BRP). Maar voor opleiders ligt dit dus anders omdat zij private organisaties zijn en geen wettelijke taak uitvoeren.
 

Lees ook

Meer berichten