Logo rij-instructie.nl

Gegeven dat ouderen zelf moeten aangeven dat ze niet meer kunnen rijden, is niet waterdicht

  actueel

Ouderen hebben zelf de verantwoordelijkheid om te beoordelen of ze nog kunnen autorijden. Dat vindt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het CBR, zo blijkt uit een uitzending van ZEMBLA vanavond die gaat over autorijden door ouderen. Maar of dit systeem goed is, is vers 2. "Er zullen mensen doorheen glippen, het is absoluut geen waterdicht systeem", zegt keuringsarts Eddy Windgassen in het programma.

ZEMBLA onderzoekt de vraag wie bepaalt tot wanneer ouderen mogen blijven autorijden? Vanaf 75 jaar moeten automobilisten zich om de vijf jaar medisch laten keuren om het rijbewijs te verlengen en het is de eigen verantwoordelijkheid van ouderen om aan te geven als ze twijfelen aan de eigen gezondheid.
Koos Spee, voormalig landelijk verkeersofficier van justitie, pleit al jaren voor regelmatiger en strengere keuringen, waarbij mensen ook verplichte praktijklessen moeten nemen. "En als die instructeur denkt van: 'Nou die die bakt er helemaal niks meer van', dan moet hij gewoon de plicht hebben om dat aan het CBR door te geven", zegt hij in het programma.

'Ik ben mijn hierdoor kwijt'
Hij wordt in die mening gesterkt door de mening van Joke Wiesemann die in de uitzending uitlegt dat haar zoon bij een verkeersongeval door de schuld van een oudere automobilist om het leven kwam. "Men vindt eens in de vijf jaar keuren genoeg. Dat is niet genoeg. Ik ben mijn zoon hierdoor kwijt", zegt zij in de uitzending 'Ouderen achter het stuur'.

Informatieplicht
Ook klinisch geriater Hanna Willems laat weten dat het systeem ruimte laat voor missers. "We stellen eerst de diagnose en dan bespreken we rijgeschiktheid en dan zeggen we: 'Mogelijk is het rijden niet meer veilig, u moet zich laten testen'. Maar mijn verantwoordelijkheid reikt tot aan de informatieplicht. Ik kan niet bepalen, noch handhaven wat iemand zelf doet als hij mijn spreekkamer of het ziekenhuis uit is. Dus ik snap dat die maatschappelijke vraag gesteld wordt, maar de reikwijdte van de invloed van zo'n dokter geldt tot en met die spreekkamer."
De uitzending is om 21.15 uur op NPO 2.
 

Lees ook

Meer berichten