Logo rij-instructie.nl

Chauffeur blijft niet alert als hij in een peloton rijdt

  actueel

Een chauffeur die in een treintje rijdt met andere vrachtwagens (zogeheten platooning) en eigenlijk weinig meer te doen heeft dan op te letten of de systemen goed werken, blijft hooguit veertig minuten van een uur waakzaam, en dan ook nog eens niet voor de volle 100 procent.  Pas als de bestuurder geen enkele rijtaak meer heeft, kan dit veilig. 

Deze conclusie trekt Daniël Heikoop in zijn proefschrift Driver Psychology during Automated Platooning dat hij vandaag voor zijn promotie heeft verdedigd aan de TU Delft. Heikoop onderzocht wat de effecten zijn op de psyche van de chauffeur die in een automatisch aangestuurd treintje rijdt. En het blijkt dat de chauffeur er moeite heeft om alert te blijven.

Stressvol
Daarnaast constateert hij dat waakzaam blijven voor de bestuurder stressvol is en ook heeft een chauffeur sterk de neiging om bij gebrek aan een actieve rijtaak wat anders te gaan doen, zoals naar buiten staren of  de smartphone gebruiken. De slotconclusie die hij trekt, is dat automatisch rijden in een peloton alleen veilig kan als in de auto een systeem komt dat de chauffeur in de gaten houdt en de bestuurder wakker houdt als de aandacht verslapt.

Lees ook

Meer berichten