Logo rij-instructie.nl

Er komt een online test waarmee ouderen kunnen zien of ze nog rijvaardig zijn

  actueel

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) gaat in het kader van maatregelen om de verkeersveiligheid te verbeteren, investeren in een online test die inzicht geeft in het rijgedrag en de taakbeleving van oudere automobilisten. "Deze test kan een manier zijn om ouderen te stimuleren om zelf maatregelen te nemen én kan het gesprek tussen bijvoorbeeld familieleden en ouderen op gang brengen. Lokaal kunnen hierbij informatie, tips en trainingen worden aangeboden", schrijft de minister aan de Tweede Kamer.

Aanleiding voor de brief is de toenemende zorg om de stijging van het aantal verkeersongevallen en het feit dat in 2020 het huidige Strategische Pan Verkeersveiligheid afloopt. Er wordt nu gewerkt aan een nieuw Strategischs Plan dat tot 2030 moet lopen en daarin staat een groot aantal voorstellen. Een aantal daarvan heeft betrekking op de rijvaardigheid van automobilisten en heeft dus impact op de rijscholenbranche.

Verbetervoorstellen
In dit kader bekijkt de minister, zo laat zij nadrukkelijk weten, de vergaande verbetervoorstellen van de brancheorganisaties VRB, FAM en BOVAG Rijscholen zeer serieus. Een tweede maatregel is dat Begeleid Rijden wet wordt (maar dit is geen nieuws want zat er al lange tijd aan te komen) en een derde is de opzet van een online test waarmee ouderen kunnen kijken of ze nog rijgeschikt zijn. Verder bekijkt zij samen met het CBR hoe de informatievoorziening van het CBR en vanuit zorgverleners over veilig autorijden bij een aandoening verder verbeterd kan worden. "Mensen kunnen zich bij het CBR melden voor een onderzoek als ze twijfelen of ze met hun medische situatie nog veilig kunnen autorijden", aldus de bewindsvrouw.

Meer berichten