Afbeelding

Verkeersdoden en ernstig gewonden kosten de staat jaarlijks 14 miljard euro

actueel

Na het eerdere noodsignaal van het Verbond van Verzekeraars eerder vandaag heeft nu ook de stichting SWOV alarmerende cijfers naar buiten gebracht over de ontwikkeling van de verkeersveiligheid in ons land. Het aantal verkeersdoden lag in 2016 op 629. Dit aantal is voor het derde jaar op rij niet gedaald. Verder raakten vorig jaar 21.400 mensen ernstig gewond in het verkeer: het hoogste aantal sinds het begin van de ongevallenregistratie in 1993. Alle verkeersdoden en ernstig gewonden kosten Nederland jaarlijks rond 14 miljard euro. Dat is 2 procent van het bruto binnenlands product.

Dit staat in de Monitor Verkeersveiligheid 2017, die SWOV vandaag heeft gepubliceerd. 
Bijna twee derde van het aantal ernstig verkeersgewonden bestaat uit fietsers. Het overgrote deel daarvan raakt gewond in een ongeval waarbij geen motorvoertuig is betrokken. Er vallen relatief veel ernstig verkeersgewonden onder jongeren (15-19 jaar) en onder mensen van 45 jaar en ouder in vergelijking met de bevolkingssamenstelling.
Bijna de helft van de totale kosten van verkeersongevallen (ongeveer 45 procent) is toe te rekenen aan ernstig verkeersgewonden, terwijl het aandeel van doden relatief gering is (naar schatting 13 procent). Lichtgewonden (behandeld op spoedeisendehulpafdeling van een ziekenhuis) en overige gewonden hebben beide een aandeel van circa 7 procent in de kosten en 28 procent van de kosten is toe te rekenen aan ongevallen met uitsluitend materiële schade (UMS).

Maatschappelijke kosten
Het totaal aan maatschappelijke kosten van verkeersongevallen wordt geschat op 14 miljard euro in 2015. Dit is ongeveer 2 procent van het bruto binnenlands product. De kosten per verkeersdode bedragen circa 2,9 miljoen euro en per ernstig verkeersgewonde circa 310.000 euro. 

Afbeelding
Minister Harbers wil gedoogconstructie zwaardere elektrische bestelwagens toch op 1 juli beëindigen 27 mrt, 04:23 1
Afbeelding
Bijna 60 procent automobilisten gebruikt mobiel apparaat achter het stuur 26 mrt, 14:46 2
Afbeelding
Nieuw tv-programma De Rijles volgt instructeurs en hun leerlingen 22 mrt, 14:33 8
Afbeelding
Belasting zware motorrijtuigen geldt vanaf april ook voor lesvrachtwagen 21 mrt, 15:16 1
Afbeelding
TLN: 'Gedoogregeling besturen zware elektrische bestelwagens met B-rijbewijs moet wetgeving worden' 20 mrt, 19:13 2
Afbeelding
Aandeel elektrisch in autoleasepark gegroeid naar kwart, maar vraag is 'Blijft dit zo doorgaan?' 19 mrt, 13:47 1