Logo rij-instructie.nl

Kan de procedure rond de gezondheidsverklaring niet worden veranderd?

  actueel

door Theo Vuijk

Deze keer wil ik iets tegen de branche aanhouden met als insteek: ben ik nu de enige die er zo over denkt of is het een grief die anderen ook hebben?

Het gaat over de Gezondheidsverklaring in relatie tot leerlingen die ADHD hebben. Het lijkt het wel of iedereen ADHD heeft zo langzamerhand en al die mensen moeten bij vraag 14 van de Gezondheidsverklaring (de vraag 3 van de voormalige Eigen Verklaring) ja invullen. Daarna gaat het circus beginnen, waarbij de leerling een specialist moet raadplegen die door het CBR wordt voorgedragen. Daar is geen ontkomen aan en dat is nou net het probleem, want dit brengt de kandidaat volgens mij onnodig op kosten. Want? Want in de meeste gevallen heeft iemand bij wie ADHD of een andere autismestoornis is aangetoond, al een specialist geraadpleegd. Ik vind het echt van de gekke dat die specialist blijkbaar niet voor vol wordt aangezien. Want wat is er mis mee om bij de behandelend specialist even na te gaan of de patiënt kan autorijden of niet? Vraag de patiënt of hij van zijn specialist een briefje kan meenemen dat er wat hem betreft bij het besturen van een auto niets aan de hand is en klaar is kees.

Scheelt tijd en gedoe
Dat scheelt veel tijd gedoe en geld. Ik heb namelijk een paar keer bij een keuring door de CBR-specialist gezeten en vond het bedroevend wat daar gebeurde. Je bent hooguit een kwartier binnen en de rekening is rond de 200 euro. Ik zou me kapot schamen, maar het wordt met droge ogen gevraagd. Bovendien heb ik gemerkt dat in zeker 90 procent van de gevallen, als het niet meer is, de bevindingen van de CBR-specialist dezelfde zijn als van de behandelend specialist. Dus het is ook nog eens een totaal overbodige exercitie. Een exercitie bovendien die het complete leerplan verstoort, want de rijinstructeur kan niet verder.

Stem rijinstructeur
Ook de stem van de rijinstructeur mag hierbij best worden meegewogen. Na een paar lessen – vaak al na één les – weet de goede instructeur, de echte vakspecialist bedoel ik dan, precies wat voor vlees hij in de kuip heeft. Om daar geen gebruik van te maken, is eigenlijk een soort minachting naar de instructeur. Kortom, mijn advies is: gooi deze procedure op de schop, want daar wordt iedereen blij van.
Of zie ik dat nu helemaal verkeerd? Ik ben benieuwd wat u ervan vindt en zet mijn mailbox info@fly-over.nl graag open, maar mailen naar info@rij-instructie mag natuurlijk ook.

(Dit is de integrale column van rijschoolondernemer Theo Vuijk die morgen in Rij-instructie verschijnt. Theo daagt de branche daarin telkens uit om na te denken over ontwikkelingen of misstanden in de sector en hij hoopt op veel reacties).

Meer berichten