Afbeelding

Nieuwe minister pakt door: VOG wordt verplicht en meer maatregelen in de pijplijn

actueel

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat is heel wat slagvaardiger ten aanzien van de rijscholenbranche dan haar voorganger Schultz-van Haegen. Vandaag stemde de ministerraad namelijk in met een voorstel van haar om de verklaring omtrent gedrag (VOG) te verplichten voor rijinstructeurs. Nieuwe instromers moeten meteen voldoen aan de nieuwe eis en huidige instructeurs moeten een VOG kunnen overleggen elke keer dat de lesbevoegdheid wordt verlengd. 

Lang gekoesterde wens
Dit is een lang gekoesterde wens van de brancheorganisaties, waarvan met name BOVAG Rijscholen zich hier hard voor maakte. Een verplichte VOG staat ook in het voorstel dat de brancheorganisaties deze week presenteerden, maar blijkbaar had de minister dit al besloten. "De maatregel tot een wettelijke verplichting tot een verklaring omtrent gedrag helpt om de kandidaat te beschermen en een veilige werkplek voor examinatoren te creëren", laat het ministerie weten. 

Leerlingen zijn vaak jong en kwetsbaar
De verklaring waarom hiertoe wordt overgegaan is de volgende: "Leerlingen zijn vaak jong. De lessen vinden bovendien vaak plaats in een een-op-een situatie met een ongelijkwaardige relatie. Dat maakt kwetsbaar en daarom is het des te belangrijker dat het contact tussen de leerling en de instructeur integer is. De maatregel tot een wettelijke verplichting tot een verklaring omtrent gedrag helpt om de kandidaat te beschermen en een veilige werkplek voor examinatoren te creëren."

Meer maatregelen
Het valt niet uit te sluiten dat op korte termijn meer maatregelen worden genomen. Het CBR en IBKI onderzoeken volgens de minister momenteel mogelijkheden tot maatregelen waarmee misstanden als fraude, mishandeling en oplichting kunnen worden aangepakt.

Raad van State
Het wetsvoorstel gaat nu voor voor advies naar de Raad van State. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 7 uur geleden
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1
Afbeelding
Nieuwe testvragen in theorie B met kort filmpje 11 apr, 16:56 1