Afbeelding

Kentekens op veel meer plaatsen gecontroleerd

actueel

Binnenkort bent u in uw auto vrijwel nergens meer onbespied. De politie breidt namelijk het aantal camera's dat kentekens van automobilisten checkt fors uit. Tweehonderd flitspalen op de binnenwegen worden uitgerust met ANPR-camera's.

ANPR staat voor Automatic Number Plate Recognition, oftewel kentekenherkenning. De camera's registreren welke auto's voorbijrijden en controleren of de eigenaren worden gezocht door de politie. De techniek wordt ook gebruikt voor bijvoorbeeld de trajectcontroles boven de snelweg of voor het handhaven van milieuzones in grote steden.
De camera's komen op alle flitspalen die al op binnenwegen staan, meldde de NOS gisteren. Ze kunnen registreren welke auto's voorbijrijden, en bijvoorbeeld controleren of de eigenaren worden gezocht door de politie. Op het moment zijn al 80 van dit soort camera's geplaatst op de snelwegen.

Een hit
Als een kenteken matcht met een kenteken uit het referentiebestand dan wordt dit een 'hit' genoemd. Op basis van een hit, kan de politie actie ondernemen: de bestuurder krijgt een naheffing of wordt staande gehouden. Als het kenteken niet in het referentiebestand voorkomt ('no-hit'), worden de gegevens van de kentekenpassage uit het systeem verwijderd.

Gegevens bewaard
De politie bewaart de de gegevens die via ANPR verkregen zijn alleen bij een hit. Een zogenaamde no-hit wordt onmiddellijk uit het systeem verwijderd, behalve als deze gegevens langer nodig zijn voor opsporingsdoeleinden en dan alleen met toestemming van het Openbaar Ministerie. Dit is overeenkomstig de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp), die regelt dat persoonsgegevens niet langer bewaard mogen worden dan noodzakelijk is voor de doeleinden waarvoor zij zijn verzameld of worden gebruikt. Inmiddels is wetgeving in voorbereiding om kentekenpassages 28 dagen te mogen opslaan ten behoeve van de opsporing van verdachten die een ernstig misdrijf hebben gepleegd.

.

Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 9 uur geleden
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1
Afbeelding
Nieuwe testvragen in theorie B met kort filmpje 11 apr, 16:56 1