Afbeelding

Twee op drie Nederlanders rijdt niet prettig in het donker

actueel

Ruim twee derde van de Nederlandse bestuurders (69 procent) ervaart ongemakken bij rijden in het donker en voor hen is het ingaan van de wintertijd komende nacht een drama. Een kwart (24 procent) laat de auto zelfs het liefst voor de deur staan zodra de duisternis intreedt en bijna 60 procent van de bestuurders geeft aan de rijstijl aan te passen wanneer zij in het donker de weg op gaan.

Dit blijkt uit onderzoek van Specsavers. De brillenreus voerde dit onderzoek uit in aanloop naar de wintertijd en werkt samen met de ANWB. Met name vrouwen geven aan ongemakken te ervaren tijdens het rijden in het donker (81 versus 60 procent mannen). Daarnaast voelen vrouwen zich vaker onzeker (27 tegenover 11 procent), en onveilig (29 contra 11 procent) wanneer zij rijden in het donker.

Grotere kans op ongeval
Mensen die in het donker rijden hebben 160 procent meer kans op een ongeluk dan autobestuurders bij daglicht, zo staat vast uit onderzoek. De meeste ongelukken vinden plaats in de avondspits.* Joanne Wood, Professor op de School of Optometry and Vision Science aan de Queensland University of Technology in Australië, deed grootschalig onderzoek naar de relatie tussen zicht, veroudering en rij-prestaties. "Veel mensen weten niet dat je ogen anders werken in het donker, wat ertoe kan leiden dat je belangrijke objecten over het hoofd ziet. Een niet-gecorrigeerde afwijking van 0.50 kan al een flinke impact hebben op je rijgedrag. Bovendien ervaren veel mensen ongemak door verblinding van koplampen van tegenliggers. Dit kan een risico zijn als je je realiseert dat zichtbaarheid van voetgangers met 40 procent daalt door het effect van deze verblinding", aldus Joanne Wood.

Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 2 uur geleden
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1
Afbeelding
Nieuwe testvragen in theorie B met kort filmpje 11 apr, 16:56 1
Afbeelding
Aandeel elektrisch in totale wagenpark 14 procent 11 apr, 16:03 2