Afbeelding
Foto: Renault

Handgeschakelde versnellingsbak sterft uit

actueel

Brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging constateren dat de handgeschakelde auto aan het uitsterven is. Momenteel is ongeveer de helft van alle verkochte nieuwe auto's voorzien van een automatische versnellingsbak en dat aantal zal alleen maar toenemen.

Dit stellen de organisaties in het AD. De automaat is in Japan en de VS al standaard, maar zat tot voor kort in Nederland in het verdomhoekje. Het imago (niet sportief), het feit dat een auto met automaat meer brandstof verbruikt en dat deze duurder is, zat de opmars van de automaat in de weg. Maar al die vooroordelen en feiten zijn achterhaald.  

Zuiniger
"Automatische versnellingsbakken zijn tegenwoordig zuiniger met dus een lagere CO2-uitstoot dan een handgeschakelde. Dat vertaalt zich in een lagere BPM-belasting waardoor een automaat niet zoals vroeger altijd duizenden euro's duurder is, maar vaak even duur of zelfs goedkoper",  zegt Tom Huyskens van BOVAG in het AD. Hier komt bij dat in 2030 volgens de regering alle auto's emissieloos moeten zijn en ook daar past een automaat bij. Er is tegenwoordig een toenemend aantal automerken waar een automaat standaard is en moet worden bijbetaald voor een versnellingspook. 

Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 15 uur geleden
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1
Afbeelding
Nieuwe testvragen in theorie B met kort filmpje 11 apr, 16:56 1
Afbeelding
Aandeel elektrisch in totale wagenpark 14 procent 11 apr, 16:03 2