Logo rij-instructie.nl

Ruud Rutten pleit voor uniforme praktijkbegeleiding waarin instructeur openstaat voor verbetering

  actueel

Ruud Rutten, eigenaar van Verkeersschool Ruud Rutten in Venlo en voorzitter van branchevereniging FAM, is ervan overtuigd dat de branche baat heeft bij een uniforme praktijkbegeleiding en wat hem betreft wordt deze geschoeid op de leest van de RIS-praktijkbegeleiding zoals die wordt afgenomen door het CBR. "Ik ben er van overtuigd geworden dat, wanneer wij kandidaat instructeurs voldoende basisopleiding meegeven en vervolgens een goede theoretische bijscholing aanbieden met een professionele praktijkbegeleiding, dat het dan helemaal goed komt met onze branche." 

Rutten zegt dit naar aanleiding van de, wat hem betreft, zeer positieve ervaringen tijdens zijn praktijkbegeleiding die hij afgelopen week met succes aflegde. Volgens jaar is Rutten veertig jaar rijinstructeur en hij weet dus van wanten, maar toch was hij zenuwachtig. "Het is en blijft toch een examen. En uiteraard wil je hiervoor gewoon meteen slagen."

Goed voorbereid
Hij ging daarom prima voorbereid met zijn kandidaat (in tegenstelling tot de praktijkbegeleiding van IBKI is dit altijd een échte kandidaat) naar de oproepplaats va het CBR. "Ik was erg benieuwd hoe ik het 'kunstje' zou klaren. Om een lang verhaal kort te maken: ruim voldoende."

Stimuleren en motiveren
Maar daar hield het niet bij op. "Nog zeker een uur lang hebben de examinator, mijn kandidaat en ik het gehad over nieuwe technieken en opdrachten en mijn kandidaat en ik hebben ter plekke veel  geleerd. Na 39 jaar leer en ontdek je nog steeds nieuwe manieren om een kandidaat te stimuleren en te motiveren."

Oproep
Hij eindigt tot slot met een oproep: "Instructeurs moeten ook met de billen bloot, maar laat zien dat je het kunt, dat je je vak beheerst en laat zien dat je openstaat voor verbetering. Volgens mij komen we dan toch nog van die zo gevreesde sanctie af."

Reageer als eerste
Meer berichten