Logo rij-instructie.nl

Minimum uurtarief zzp'er heeft grote gevolgen voor rijscholensector

  actueel

Zzp'ers die tegen een uurtarief werken dat onder 15 tot 18 euro ligt, kunnen in de ogen van het nieuwe kabinet nooit goed rondkomen als zelfstandige en worden daarom ook niet meer als zelfstandige beschouwd. Dit kan volgens brancheorganisatie VRB grote gevolgen hebben voor de rijscholenbranche.

Dit staat in het regeerakkoord, waarbij het minimum uurloon nog niet is vastgesteld (vandaar de bandbreedte 15-18 euro). De maatregel is bedoeld om uitwassen aan de onderkant tegen te gaan. Dit betekent dat de arbeidsrelatie van diegenen door de Belastingdienst wordt beschouwd als een dienstverband en dat betekent dat zijn opdrachtgever zijn werkgever wordt en onder meer vakantiegeld en de premies voor werknemersverzekeringen moet afdragen.

Grote gevolgen
Volgens Irma Brauers, secretaris van brancheorganisatie VRB,  gaat dit voornemen grote gevolgen hebben voor de rijscholensector omdat veel mensen hier onder dit uurtarief werken. "Als dit waar wordt, dan voorzie ik een kaalslag bij de grotere rijscholen, want dat spek zit met de huidige lesprijzen niet op de botten, zeker als daar dan nog toeslagen bovenop komen voor werken buiten kantooruren. Dat de baas niet meer mag bepalen dat, wanneer er geen volle roosters zijn, de werknemers of ZZP-ers dan maar verplicht vrij hebben om vervolgens de uren te moeten maken in voornamelijk de avonduren en op zaterdagen. En wat denk je van de doelgroep jonge vaders die als de plannen doorgaan acht weken betaald 'geboorte-verlof' krijgt? Wie gaat dat betalen? En welke baas kan deze jonge mannen in dienst houden. Gaan we weer terug naar de jaren 70, waar je gevraagd werd als je solliciteerde of er een kinderwens was. Want dan kon je het schudden."
 

Reageer als eerste
Meer berichten