Logo rij-instructie.nl

Jongeren vinden lezen bericht op smartphone in auto minder erg dan ouderen

  actueel

Jongeren (tot 35) hebben een andere sociale norm hebben voor het smartphonegebruik in de auto dan ouderen (35+). Jongeren keuren het gebruik tijdens het rijden vaker goed en ze vinden meer handelingen met de smartphone acceptabel.

Dit blijkt uit het onderzoek 'Smartphonegebruik in de auto: de sociale norm'. Dit onderzoek is vervat in een zogenoemd paper dat op 1 en 2 november wordt behandeld tijdens het Nationaal Verkeerskundecongres.

Navigatiesysteem
In het algemeen geldt dat automobilisten het normaal vinden dat de smartphone als navigatiesysteem gebruikt wordt (89 procent), mits de bestemmingen voor de rit wordt ingevoerd. Ook vindt het merendeel het normaal dat verkeersinformatie-apps gebruikt worden (68 procent), al mag de communicatie niet op elk moment en op elke manier verschijnen (43 procent alleen meldingen, 11 procent altijd en overal). Handsfree bellen is normaal (62 procent) en handheld bellen wordt niet geaccepteerd (1 procent. Het is verder normaal om geen actie te ondernemen na het ontvangen van een tekstbericht (73 procent), het lezen ervan kan soms (20 procent) en het is niet normaal om een reactie te sturen (7 procent). Het wordt verder als niet normaal gezien dat apps met route-informatie vragen stellen aan de bestuurder (11 procent).

Lezen tekstberichten
Er is verder gekeken naar de sociale norm bij verschillende leeftijden. De verwachting dat bestuurders jonger dan 35 jaar het gebruik van de smartphone tijdens het autorijden normaler vinden dan bestuurders van 35 jaar of ouder is in dit onderzoek bevestigd.. Duidelijk is dat jongeren smartphonegebruik in de auto normaler vinden dan oudere bestuurders. Het grootste verschil is het lezen van tekstberichten. Meer dan de helft van de respondenten onder de 35 jaar oud vindt het normaal om een binnengekomen bericht te lezen, 16 procent van de jonge groep vindt het normaal om vervolgens te reageren.

Het Nationaal Verkeerskundecongres wordt gehouden in Zwolle. Hier vindt u mer informatie en hier kunt u zich opgeven. 

Reageer als eerste
Meer berichten