Logo rij-instructie.nl

'Snorfiets moet alleen naar de rijbaan in 30 km-zone'

  actueel

De Stichting voor verkeersveilgheid SWOV vindt het een onzalig plan dat snorfietsers bij de huidige snelheidslimiet van 25 km/uur per definitie naar de rijbaan moeten. Dat is alleen een veilige optie op 30 km/uur-wegen. "Bij een limiet van 50 km/uur zijn de snelheidsverschillen immers groot. Voor het op een legale manier verkleinen van die snelheidsverschillen bestaan twee mogelijkheden. De eerste mogelijkheid is het verlagen van de limiet op de rijbaan van 50 naar 30 km/uur. De tweede mogelijkheid is het verhogen van de wettelijke toegestane limiet voor de snorfiets."

Dit schrijft de SWOV op basis van resultaten in een diepgravend onderzoek naar de snorfiets. Amsterdam is de eerste gemeente waar snorfietsen waarschijnlijk in 2018 worden verplaatst van het vrijliggende fietspad naar de rijbaan, binnen de ring A10. Dan geldt ook een helmplicht, net als nu voor de bromfiets. Die verplaatsing vindt de SWOV dus geen goed idee bij de huidige wettelijke snelheidslimieten.

Beperken
Er zijn twee manieren om de  legale manier van die snelheidsverschillen te beperken. De eerste mogelijkheid is het verlagen van de limiet op de rijbaan van 50 naar 30 km/uur. De tweede mogelijkheid is het verhogen van de wettelijke toegestane limiet voor de snorfiets. Omdat SWOV ook een voorstander is van de hemlplichtm betekent dit in het tweede geval eigenlijk dat de snorfiets in Nederland de nek wordt omgedraaid. Nederland is overigens het enige land in Europa waar een snorfietser zonder helm kan rijden en uit een diepteonderzoek blijkt dat snorfietsers bij ongevallen vaak hoofdletsel oplopen.

Reageer als eerste
Meer berichten