Logo rij-instructie.nl

KNMV wil dat 16-jarige motorrijbewijs A1 kan halen

  actueel

De KNMV (Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging) gaat bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu ervoor pleiten dat je al op je 16de jaar het motorrijbewijs A1 kunt halen, waarna de volgende stappen op 18 en 20 jaar volgen. De vereniging doet momenteel onderzoek naar wat het betekent als je al op 16 jarige leeftijd op kunt gaan voor je A1 rijbewijs en is hoopvol gestemd over de resultaten.

Dit antwoordt Arjan Everink, Hoofd Verkeer en Opleidingen van de KNMV, opvragen van Rij-instructie over de recente wijziging van het nieuwe rijbewijssysteem. Everink is benieuwd hoe de consument reageert, maar hij verwacht dat het sowieso een klap zal zijn voor de A2-klasse. "En dat is  een zware domper voor rijschoolhouders die net gewend waren aan het nieuwe systeem en net in A2 motorfietsen geïnvesteerd hebben."

Verkeersveilgheid
Maar aan de andere kant speelt de wetswijziging de KBNMV in de kaart. Everink: "Wij zijn initiator van een onderzoek naar wat het betekent als je al op 16-jarige leeftijd op kunt gaan voor je A1 rijbewijs. Natuurlijk krijg je dan te maken met hoe jonger iemand is, hoe minder het besef van verkeersveiligheid aanwezig is. Maar ons onderzoek richt zich op de vraag wat het betekent als je een 16-jarige de keus geeft om voor het AM rijbewijs te gaan of voor het A1 rijbewijs. Zoals iedereen weet stelt de huidige opleiding voor het AM-rijbewijs niet veel voor en dit zou dus pleiten voor een gedegen opleiding."

Opgevoerde bromfietsen
En er is nog iets: "De meeste bromfietsen zijn opgevoerd, dus snelheidsverschil tussen de opgevoerde brommer en een A1 met max 110 km/h zal er niet veel zijn. En verder is er nog de discussie rondom  de snorscooter op de rijbaan. Ook dit zou deels opgelost kunnen worden door een A1 rijbewijs, want hiermee neem je een veiliger plek in op de rijbaan door een juist passende snelheid in het verkeersbeeld."

Reageer als eerste
Meer berichten