Logo rij-instructie.nl

Aantal ongevallen met bromfiets neemt hand over hand toe

  actueel

Het aantal ongevallen met bromfietsen neemt hand over hand toe. Tot en met medio augustus werden dit jaar 19.158 ongevallen met jongeren in de schoolleeftijd geregistreerd en meer dan de helft van hen zat op een bromfiets en had de leeftijd tussen 16 en 17 jaar.

Dit stelt het verbond van verzekeraars vast na analyse van de ongevallencijfers over de eerste bijna negen maanden van dit jaar. Het Verbind vindt het ronduit verontrustend dat kinderen en tieners steeds vaker betrokken zijn bij (ernstige) verkeersongevallen. Er is sprake van een 'zeer zorgelijke trend', stellen organisaties die zich inspannen voor veiliger verkeer. Het aantal jongeren dat bij ongevallen betrokken raakte was in de eerste helft dit jaar 3.073; een stijging van liefst 18 procent ten opzichte van de eerste helft van 2014 (2.612 jongeren).
Het blijkt dat jonge voetgangers en fietsers die op de basisschool of het voortgezet onderwijs zitten vooral verongelukken in hun eigen woonplaats rondom de schooltijden. Op een gemiddelde doordeweekse dag zijn bijna drie keer zoveel jongeren bij ongevallen betrokken dan op een weekenddag. Verder valt op dat een kwart van de ongevallen plaatsvindt in 30 km/u zones. Maar de 50 km/u wegen zijn het gevaarlijkst: bijna twee op de drie jeugdongevallen heeft daar plaats. Ook gaat het nog geregeld mis op oversteekplaatsen.
Het Verbond en andere organisaties pleit voor meer maatwerk in voorlichting (scholieren per gemeente bereiken), gericht toezicht op 50 km/u wegen in de ochtendspits en verbetering van de infrastructuur.
 

Reageer als eerste
Meer berichten