Logo rij-instructie.nl
Beeld: Verjo
Beeld: Verjo

Bijzondere manoeuvres leveren meeste schade op

  actueel

Vrouwen claimen gemiddeld even vaak schade als mannen. Mannen zijn echter duurder uit met een gemiddeld schadebedrag dat 14 procent hoger ligt dan bij de vrouwen. Voor beide geslachten geldt dat verreweg de meeste schades ontstaan tijdens het uitvoeren van bijzondere manoeuvres. Ook ruitschade wordt relatief vaak geclaimd op de auto. 

Dit blijkt uit een analyse van het claimgedrag op duizenden autopolissen van vergelijkingswebsite hoyhoy.nl. Uit een analyse van de gegevens blijkt dat vrouwen 0,3 procent meer schades indienen dan mannen. Mannen zijn echter wel gemiddeld driehonderd euro duurder uit per schadegeval. Het gemiddelde schadebedrag van alle schades is voor vrouwen 2.075 euro per schade. Bij mannen is dat 2.370 euro. Jolanda van Es, woordvoerder van hoyhoy.nl, wordt hiermee een stereotype ontkracht. "Veel mensen denken dat vrouwen meer schade rijden, maar dat kunnen wij niet bevestigen. Het verschil in het aantal claims is minimaal." 

Meest voorkomende schades
Veruit het grootste gedeelte van alle schadeclaims die ingediend werden door klanten van hoyhoy.nl, komt voort uit bijzondere manoeuvres. Deze schadeclaims zijn goed voor 24,8 procent van het totaal. Op de tweede plaats staan ruitschades met 18,2 procent en  kop-staartbotsingen komen op de derde plek met 16,2 procen, gevolgd door botsen, slippen, van de weg of te water raken (11,9 procent).

Overlijdensrisico hoger bij mannen
Mannen claimen niet alleen hogere schadebedragen dan vrouwen, ze hebben ook meer risico om een fataal ongeluk te krijgen. Dat blijkt uit aanvullende gecombineerde data van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) en de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Voor vrijwel alle leeftijdscategorieën geldt dat gemiddeld meer mannen dan vrouwen komen te overlijden bij auto-ongelukken. In de meest recent gemeten periode, van 2011 tot en met 2015, overleden er per miljard gereden kilometer gemiddeld 1,9 mannen, en 1,1 vrouwen. Wat ook valt af te lezen uit de data is dat het verkeer een stuk veiliger is geworden. Elke periode nam het aantal dodelijke slachtoffers namelijk af.
 

Reageer als eerste
Meer berichten