Logo rij-instructie.nl

Meest duurzame rotonde ligt in Venlo

  actueel

Begin vorige week is in Venlo de meest duurzame rotonde van Nederland geopend. Het gaat om het eerste project dat gerealiseerd is met de Green Deal GWW 2.0-erkenning van de Rijksoverheid. De rotonde is gebouwd volgens het cradle-to-cradle-principe: vrijwel alle materialen kunnen worden hergebruikt.

De voorbereiding nam acht maanden in beslag, op 6 juni ging de eerste schop in de grond en 3 maanden later was de rotonde gereed. Een rotonde met een langere levensduur én een positief milieueffect. Vrijwel alles op de rotonde kan worden hergebruikt. Bovendien zijn giftige stoffen zoveel mogelijk uit de materialen gefilterd. Zo wordt beton gebruikt met een heel lage CO2-uitstoot, 70 procent minder dan gebruikelijk. Ook is bewust afgestapt van asfalt als verharding van de rotonde. Niet alleen kost asfalt veel meer energie om te maken dan beton, het gaat ook substantieel minder lang mee. Beton kent bovendien weinig onderhoud.

Natuurlijke kleurstoffen
Nog een innovatie: de fietsoversteken worden uitgevoerd in rood beton in plaats van met rode coating. Het voordeel hierva is dat je geen toxische stoffen hoeft te gebruiken voor het rood maken van de fietspaden. Beton kun je namelijk kleuren met natuurlijke kleurstoffen.
Verder wordt er regenwater opgevangen en geïnfiltreerd. Het groen op en om de rotonde, onder meer een honingboom, is speciaal erop geselecteerd om fijnstof te vangen en daarmee de lucht te filteren. Ook is er sprake van biobased markering, regenwaterinfiltratie, CO2-reducerende bestrating, aluminium lichtmasten en cradle-to-cradle gecertificeerde verkeersborden.
Bron en foto: Bouwend Nederland
 

Reageer als eerste
Meer berichten