Afbeelding

Meerderheid Nederlanders maakt zich zorgen over rijvaardigheid ouders

actueel

Veel mensen maken zich zorgen over het rijgedrag van hun bejaarde ouders. Dit blijkt uit een groot verkeersonderzoek van EenVandaag onder 25.000 mensen, onder wie drieduizend met ouders van 75 jaar of ouder. Volgens 52 procent van de familieleden gaan hun ouders naarmate ze ouder worden steeds minder veilig rijden.

Een derde (36 procent) maakt zich regelmatig zorgen over het rijgedrag van hun ouders. Tweederde (69 procent)  van alle ondervraagden pleit voor een verplichte rijtest voor 75-plussers.
Kinderen van bejaarde ouders signaleren dat het reactievermogen achteruit gaat en dat hun ouders steeds langzamer en voorzichtiger gaan rijden. Hiermee brengen ze zichzelf en andere weggebruikers in gevaar.
Eén op de drie heeft zijn ouders aangesproken op hun rijgedrag.  Veel ondervraagden vinden dit wel moeilijk en de boodschap lijkt ook niet altijd aan te komen bij de bejaarde automobilisten.

Ouderen vinden zélf dat ze veilig rijden
Haaks hierop staat het beeld dat ouderen van zichzelf hebben. EenVandaag ondervroeg ook ruim 2000 75-plussers. Tweederde vindt dat zij naarmate zij ouder worden even veilig blijven rijden als toen ze jonger waren. 22 procent zegt zelfs veiliger te rijden dan vroeger. Zij beschouwen zichzelf als ervaren bestuurders. Slechts 8 procent heeft het idee dat hun rijgedrag met de jaren minder veilig is geworden.
Bron: Eenvandaag

Afbeelding
Minister van der Wal: 'Nederland kan zich 130 km/uur niet veroorloven' 22 apr, 15:57
Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 19 apr, 14:08
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1