Logo rij-instructie.nl

Verkeersveiligheidscoalitie legt smartphonegebruik in verkeer aan banden

  actueel

In totaal 41 belangrijke maatschappelijke organisaties, bedrijven en instellingen hebben zich verenigd in de Verkeersveiligheidscoalitie en hebben als eerste actie vandaag een convenant met gedragscode ondertekend, om er samen voor te zorgen dat het  verkeerd gebruik van smartphones in het verkeer drastisch afneemt. "We accepteren in Nederland geen slachtoffers meer die te wijten zijn aan het gebruik van smartfuncties in het verkeer",  is de belangrijkste boodschap in het convenant.

Het initiatief is genomen door de ANWB, Team Alert, Veilig Verkeer Nederland, Nederland ICT en het ministerie van Infrastructuur en Milieu en een groot aantal andere partijen, waaronder auto- en elektronicaproducenten, werkgevers, overheden, verzekeraars, maatschappelijke organisaties en communicatiepartners –  zullen vervolgens het convenant mee-ondertekenen.  Zij zullen een actieve bijdrage leveren aan vermindering van de afleiding door smartfuncties in het verkeer.

Inmiddels is al een aantal concrete maatregelen bekend, te weten:
- ANWB  stelt dit najaar een tool aan het voltallige personeel ter beschikking die afleiding van de smartphone in de auto of fiets zo klein mogelijk maakt.
- Founder Checkout produceert een app die de telefoon in een veilig rijden modus brengt.
- Ministerie van Infrastructuur en Milieu bereidt een nieuwe campagne voor in lijn met dit convenant en werkt aan een verbod op appen op de fiets.
- Mobility4Zero ontwikkelt de Messageloud, een app die tekstberichten voorleest.
- Samsung voegt bij reclame-uitingen 'Stuur vast, Smartphone Los' toegevoegd. Op alle nieuwe toestellen is de In-Traffic Reply-app standaard toegevoegd.
- Universiteit Twente  doet onderzoek naar negatieve afleiding in het verkeer.
- Van den Broek Logistics maakt gebruik van de safe drive pods in de vrachtwagen.

Reageer als eerste
Meer berichten