Afbeelding

Klamme handjes tijdens de rijles

actueel

"Ik heb al een tijdje mijn rijbewijs, maar als ik achter een lesauto rijd weet ik nog precies hoe het voelt om er in te zitten: behoorlijk stressvol. Vooral deze zeven situaties bezorgden me tijdens mijn lessen klamme handen. Jij gaat ze vast ook meemaken."

Dit schrijft columniste Gitte Hessels in haar blog op de nieuwssite voor jongeren sevendays.nl. De zeven onderdelen waar Gitte moeite me had zijn deze:

1. Fileparkeren
Niets is erger dan fileparkeren (voor- of achteruit parkeren tussen twee auto's die achter elkaar staan) in een drukke straat. Doe je het voor de eerste keer, dan creëer je binnen no-time een mini-file in de straat. En tot overmaat van ramp parkeer je de auto ook nog eens veel te ver van de stoeprand af, en wil de rijleraar dat je het nóg een keer probeert. 'Neem de tijd', mompelt hij.

2. Invoegen op de snelweg
Moet je nog beginnen met rijles? Reken er dan op dat de eerste keer op de snelweg allesbehalve relaxed is. Vooral eróp komen zorgt voor zweethandjes. En dat terwijl invoegen helemaal niet zo moeilijk is. Je moet gas geven, goed kijken en een beetje durven. Maar dat weet je pas na het een paar keer gedaan te hebben.

3. Afslaan voor het stoplicht
Dat is gewoon gênant. Maar het gebeurt je, als je de koppeling nog niet helemaal onder controle hebt, minstens een paar keer. Of een paar keer per les, als je niet zo getalenteerd bent. Geïrriteerde en toeterende weggebruikers gegarandeerd.

4. Turborotondes nemen
Waarom ze bestaan? Geen idee! Maar voor de beginnende, onzekere autorijder is de tweebaansrotonde geen feest. Want voordat je 'm oprijdt, moet je de goede rijstrook al kiezen. En dat gaat meestal helemaal fout, omdat je door je geklungel geen tijd hebt om te kijken naar de pijlen op de weg.

5. Vrachtwagens inhalen
Je rijleraar wil al een tijdje dat je 'm inhaalt, die vrachtwagen voor je. Maar jij blijft er liever achter plakken. Toegegeven: erg snel rijdt-ie niet. Maar hem inhalen? No way! De auto's op de rijstrook naast je zoeven voorbij. Daar past jouw auto toch nooit tussen?

6. Onoverzichtelijke kruispunten oversteken
Je weet wel, zo'n kruispunt waarop het al-tijd druk is en je door alle chaos niet kunt zien of er iemand van rechts aan komt. Zodat je op het allerlaatste moment keihard op je rem moet staan omdat er toch een fietser voor je auto glipt. Nét op tijd. 'Goed gezien', zegt je instructeur sarcastisch. Hij was namelijk zelf degene die op de rem trapte.

7. De les vóór je praktijkexamen rijden
Net nu met je ogen dicht bochtjes achteruit kan rijden en je de auto met één hand een parkeervak indraait krijgt je zelfvertrouwen een flinke deuk door de les voorafgaand aan je praktijkexamen. Je doet werkelijk alles fout. Schakelen gaat stroef en de rem zie je aan voor koppeling. Zelfs de makkelijke stopopdracht laat je mislukken. Help!

Bron: www.sevhttp://www.sevendays.nlendays.nl

Afbeelding
Leerlingen tevreden over de wijze waarop rijscholen omgaan met lange reserveringstermijnen 11 uur geleden 5
Afbeelding
Nieuw kentekenbewijs met aantal aanpassingen vanaf half juni uitgegeven 25 apr, 16:15
Hyundai werkt ook aan de ontwikkeling van auto's op waterstof.
Overheid werkt samen met Kia en Hyundai om auto's veiliger en duurzamer te maken 24 apr, 16:15
Afbeelding
Minister van der Wal: 'Nederland kan zich 130 km/uur niet veroorloven' 22 apr, 15:57
Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 19 apr, 14:08
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16