Logo rij-instructie.nl

Agressie loopt uit de hand: Britse examinatoren krijgen bodycam

  actueel

Het loopt in het Verenigd Koninkrijk (VK) gierend uit de hand met de agressie tegen rij-examinatoren. Om die reden krijgen in Engeland examinatoren een bodycam om te kunnen vastleggen welke reacties kandidaten hebben wanneer ze horen dat ze niet zijn geslaagd. De aanleiding voor deze maatregel is dat het aantal heftige verbale en soms ook fysieke bedreigingen in het VK opliep van 198 geregistreerde aanvallen in 2015 naar 300 vorig jaar en dit moet de kop worden ingedrukt want er dreigen onwerkbare situaties. Ook in Nederland worden steeds vaker examinatoren bedreigd en dit gedrag druppelt inmiddels ook door naar rijschoolhouders.

Dit heeft de Driver and Vehicle Standards Agency (DVSA, de Britse evenknie van het CBR) onlangs besloten. Het gebruik van bodycamera's is niet nieuw in Engeland. Onder andere politieagenten worden er tegenwoordig mee uitgerust om te kunnen aantonen hoe agressief soms wordt gereageerd door het publiek op politionele acties. Volgens de DVSA is de maat vol, hetgeen reden is om naar dit middel te grijpen.
Naast de bodycam worden nog twee maatregelen genomen. De eerste is dat, nadat iemand is gezakt en er verbaal van leer is getrokken, het volgende examen in een ander examencentrum wordt afgenomen. De tweede is dat dan een tweede examinator meerijdt. 
Directeur Gareth Llewellyn van de DVSA zegt in The Telegraph onder andere dat de boodschap duidelijk moet zijn: "Wat er ook gebeurd is tijdens het examen, reageer dit niet af op onze mensen. Doe je dat wel, dan kun je rekenen op de zwaarst mogelijke straf."
De eerste reacties in Engeland op dit voornemen zijn louter positief, hoewel wordt betreurd dat het zover moest komen. De algemene teneur is dat iedereen vindt dat je met je handen moet afblijven van de examinator., want dit zijn de mensen die de veiligheid op de wegen waarborgen. 

CBR
We hebben het CBR gevraagd of ook in Nederland steeds meer agressief wordt gereageerd op de negatieve uitslag van een rijexamen en of in navolging van Engeland ook hier examinatoren worden uitgerust met een bodycam en of er wellicht andere maatregelen op stapel staan. Dat het aantal agressief verbale aanvallen en bedreigingen toeneemt is overigens wel zeker, maar het CBR was onbereikbaar om ons de cijfers te overleggen. 

Agressie bij rijscholen
Wel bereiken ons geluiden uit de sector dat er ook steeds vaker agressief wordt gereageerd tegen rijschoolhouders omdat niet alles loopt zoals wordt gewenst. Ook ouders van leerlingen schieten regelmatig uit hun slof. Wij willen daarom in onze eerstvolgende editie van Rij-instructie, die op de tweede zaterdag van september verschijnt, hier aandacht aan besteden. Wilt u uw verhaal kwijt over een agressieve benadering van een klant of anderszins, dan kunt u uw dat mailen aan info@rij-instructie.nl  Indien gewenst, gebruiken wij de reactie anoniem.    
 

Reageer op dit nieuws 1
Meer berichten