Logo rij-instructie.nl

Bedienen smartphone die in houder zit, is ook strafbaar

  actueel

Er is gisteren een nieuwe dimensie toegevoegd aan het strafbare misbruik van een smartphone in de auto. Als je de telefoon vasthoudt of bedient terwijl deze in een houder zit (in een zogenoemde dashmount) dan is dit nu ook strafbaar.

Dit is het gevolg van een uitspraak van de Rechtbank Noord-Holland. Er was een zaak aangespannen door iemand die een bekeuring had gekregen voor het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het rijden. Hij liet in zijn bezwaar weten dat zijn telefoon namelijk in een dashmount zat die is geïnstalleerd aan de linkerkant van het dashboard, bij de linker raamstijl. Hierdoor meende hij dat hij de telefoon niet vasthield, maar deze bediende terwijl deze in de houder zat. In dat bezwaar gaat de rechter niet mee. Tijdens de zitting liet de verbalisant weten dat hij de betrokkene 'met zijn linkerhand zijn telefoon bedienen. Telefoon zat in een houder links van het stuur en betrof een nieuw type nokia met touchscreen. Betrokkene was zichtbaar bezig met zijn telefoon en keek ook naar zijn telefoon gedurende het passeren van het opvallende dienstvoertuig.'
Met deze toelichting is de rechter volledig mee gegaan. "Naar het oordeel van de kantonrechter zal, gelet op het voorgaande, onder het begrip vasthouden ook moeten worden verstaan het met een hand bedienen van een telefoon terwijl deze geplaatst is in een telefoonhouder die bevestigd is op het dashboard. Voor de kantonrechter staat hiermee vast dat betrokkene de hem verweten verboden gedraging heeft verricht en dat aan betrokkene op terechte gronden een sanctie is opgelegd", staat in het vonnis.

Reageer op dit nieuws 1
Meer berichten