Logo rij-instructie.nl

'Snel' rijbewijs in Brussel: dertig uur les met aansluitend examen

  actueel

In het gewest Brussel schatten ze in dat dertig uur rijles bij een professionele rijschool gemiddeld genoeg is om examen met goed gevolg te kunnen afleggen. Dit valt af te leiden uit een hervormingsplan voor het behalen van het rijbewijs waarvoor het licht op groen is gezet. Dertig uur les en daarna examen wordt in het gewest Brussel een 'snel'rijbewijs genoemd en is nieuw.

In Brussel is en blijft het mogelijk het rijbewijs te halen via een rijschool of middels de zogeheten vrije begeleiding, waarbij iemand door een ander die in bezit is van een rijbewijs wordt gecoacht. Er komen vanaf volgend jaar twee opleidingstrajecten voor het halen van het rijbewijs. Bij het 'snel' rijbewijs kun je na dertig uur rijles meteen examen doen. In dat traject zal er dus geen stageperiode meer zijn voor de leerling-bestuurder. Hiermee wordt ingespeeld op de behoefte van stadsmensen. Staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V) laat aan de Standaard weten: "Jonge mensen wachten met het behalen van hun rijbewijs, omdat ze in de stad geen auto nodig hebben. Maar als ze dan plots toch een rijbewijs nodig hebben, bijvoorbeeld voor een job, is een wachttijd van drie tot negen maanden problematisch."

Ook nieuw is een mengvorm tussen vrije begeleiding en rijschool. De vrije begeleiding en het gewone opleidingstraject met de rijschool blijven daarnaast behouden. De vrije begeleiding kost minder geld, maar is wel een veel langer traject dan lesnemen bij een rijschool. Bij de vrije begeleiding wordt de minimumwachttijd tussen het theoretisch examen en het praktijkexamen zelfs uitgebreid naar negen maanden (in plaats van 3 maanden) en de maximumduur van de stageperiode is 18 maanden. Ook worden toekomstige begeleiders verplicht pedagogische vorming te volgen.

Reageer als eerste
Meer berichten